ENERGIA ATÒMICA

L'Iran reprèn el procés d'enriquiment d'urani

La mesura, el quart pas de reducció de compromisos del pacte nuclear, és la resposta a les sancions dels EUA

Rouhani considera que la decisió és «reversible» i continuarà negociant amb els altres signants de l'acord

zentauroepp50752781 file   in this jan  13  2015  file photo released by the ira191105114013

zentauroepp50752781 file in this jan 13 2015 file photo released by the ira191105114013 / Mohammad Berno

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president iranià, Hassan Rouhani, ha anunciat que el seu paísreprendrà l’enriquiment d’urani a la planta de Fordo amb la injecció de gas a 1.044 centrifugadores, en el quart pas de reducció dels seus compromisos de l’acord nuclear del 2015.

«A Fordo tenim 1.044 centrifugadores i amb el JCPOA [sigles en anglès sobre l’acord nuclear] havíem quedat que aquestes centrifugadores estiguin funcionant, però sense injectar-hi gas; però farem aquest pas a partir de demà», ha manifestat Rouhani en unes declaracions televisades. No obstant, ha considerat que aquesta decisió és «reversible».

El mandatari ha precisat que aquest mateix dimarts donarà l’ordre al’Agència d’Energia Atòmica de l’Iran (AEAI) perquè demà comenci a injectar gas a les centrifugadores de Fordo. Malgrat això, Rouhani ha avançat que l’Iran continuarà negociant amb la resta de signants de l’acord (Rússia, Xina, França, el Regne Unit i Alemanya) i que tota la seva activitat «estarà sota la supervisió de l’AIEA (Organisme Internacional d’Energia Atòmica)».

La reacció a l’anunci de Rohaní no s’ha fet esperar. Rússia ha mostrat la seva «preocupació» pel nou escenari, mentre ha dit que comprèn «les inquietuds» dels iranians per les sancions nord-americanes. La Unió Europea, pel seu costat, a través del portaveu de la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha exhortat Teheran «a no prendre mesures que debiliten encara més l’acord nuclear, que cada vegada és més difícil de defensar». En termes similars s’ha manifestat el Govern de París. 

Pressió

Aquest és el quart pas, després dels adoptats al maig, juliol i setembre passats, de l’Iran per pressionar l’altra part del JCPOA, principalment als tres països europeus, perquè prenguin mesures pràctiques per contrarestar lessancions nord-americanes.  Les sancions han afectat greument a l’economia iraniana, especialment les imposades fa just avui un any al sector petrolier, i les autoritats perses les qualifiquen de «terrorisme econòmic».

Notícies relacionades

Ahir, els EUA van sancionar, a més, figures pròximes al líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei, cosa que va ser criticada per Teheran com «un enfocament d’assetjament d’altres països». Els EUA es van retirar de manera unilateral del pacte el maig del 2018

«No podem aguantar de manera unilateral que nosaltres complim de manera completa amb els nostres compromisos i que ells no compleixin», va afirmar el president, en al·lusió al fet que el pacte limita el programa atòmic de l’Iran a canvi de l’aixecament de les sancions. No obstant, va insistir que aquest quart pas, igual com els anteriors, és «reversible»: «Quan ells compleixin els seus compromisos, una altra vegada a aquestes centrifugadores no se’ls injectarà gas», va afegir.