ELECCIONS REGIONALS

Salvini tomba la coalició del M5S i el PD a l'Úmbria

La unió de les dretes destrona el centreesquerra, al poder a la regió durant gairebé 50 anys

zentauroepp50627905 files  in this file photo taken on october 19  2019 leader o191028104847

zentauroepp50627905 files in this file photo taken on october 19 2019 leader o191028104847 / TIZIANA FABI

2
Es llegeix en minuts
Efe

La coalició de dretes, formada per diversos partits, entre els quals la ultradretana Lliga de Matteo Salvini, el conservador Forza Italia de Silvio Berlusconii l’ultraconservador Germans d’Itàlia, ha guanyat les eleccions regionals d’aquest diumenge a l’Úmbria amb un 57,55% dels vots, segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri de l’Interior italià.

L’aliança formada per l’antisistema Moviment 5 Estrelles (M5S) i el progressista Partit Demòcrata (PD), que governen junts el país, ha obtingut el 37,48% dels sufragis, és a dir, 20 punts percentuals menys.

D’aquesta manera, després de gairebé 50 anys de govern de centreesquerra, Donatella Tesei –senadora de la Lliga i exalcaldessa de Montefalco, a la província de Perusa– serà la nova presidenta d’aquesta regió, d’uns 900.000 habitants i situada al centre del país.

Primera prova fallida

Aquesta cita amb les urnes era la primera prova per a la coalició governamental del M5S i el PD, però el seu candidat, Vicenzo Bianconi, no ha aconseguit convèncer els electors.

Els mitjans italians recullen el triomf de la dreta i especialment de la Lliga, de l’exministre de l’Interior Matteo Salvini, que ha obtingut el 36,95% dels recolzaments en la seva coalició, mentre que Forza Italia, de Silvio Berlusconi, s’ha quedat amb el 5,50% i Germans d’Itàlia, amb el 10,4%.

Destaca també la patacada del M5S, que s’ha quedat amb el 7,41%, i el PD ha sumat el 22,33%.

«Algú hauria de reflexionar»

«Algú a Roma hauria de reflexionar. Als italians no els agraden els traïdors», ha afirmat Salvini als mitjans, abans d’apuntar que «les eleccions de l’Úmbria demostren que els italians tenen ganes de votar» en unes eleccions generals.

Quan el Govern va trencar amb els seus socis del M5S a l’agost, Salvini volia forçar un vot anticipat a la tardor, però la unió del M5S i el PD, que ara dirigeixen junts el país, ha relegat la seva formació a l’oposició.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el secretari nacional del PD, Nicola Zingaretti, ha opinat a les xarxes socials que «la derrota a la regió de l’Úmbria de l’aliança entorn de Vincenzo Bianconi és clara i confirma una tendència negativa del centreesquerra en els últims anys», mentre que el M5S s’ha limitat a afirmar en una nota que el resultat demostra que la seva formació ha «de representar la tercera via», al marge de la dreta i l’esquerra.

Les eleccions a l’Úmbria es van convocar de manera anticipada després de la dimissió de la presidenta de la regió, Catiuscia Marini, del PD, després de l’obertura d’una investigació judicial per una sèrie d’irregularitats en el sistema sanitari. La participació ha sigut del 64,7%, gairebé 10 punts més que el 2015.

Temes:

Itàlia