DRAMA MIGRATORI

Els immigrants morts al camió trobat al Regne Unit eren dones i homes de la Xina

El jove conductor està detingut a Essex com a sospitós de l'assassinat de les 39 persones

La policia escorcolla tres vivendes a Irlanda del Nord en relació amb la troballa

zentauroepp50535164 police officers are seen at the scene where bodies were disc191023120615

zentauroepp50535164 police officers are seen at the scene where bodies were disc191023120615 / HANNAH MCKAY

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La policia d’Essex ha confirmat que les 39 persones trobades ahir sense vida dins del camió frigorífic són de nacionalitat xinesa. En el grup d’immigrants il·legals hi havia 31 homes i 8 dones. En contra del que s’ha afirmat en un primer moment sobre la presència d’un adolescent, tots els morts són adults. Les víctimes, pel que sembla, van morir congelades, segons els mitjans britànics. Van morir tancades al contenidor a temperatures baix zero, sense cap possibilitat de sobreviure o que els seus crits per demanar ajuda poguessin sentir-se.  

Els investigadors continuaven interrogant el conductor del vehicle, Mo Robinson, de 25 anys, natural d’Irlanda del Nord, detingut com a sospitós d’assassinat múltiple. Al comtat d’Armagh, on resideix, la policia va registrar tres propietats. Robinson, segons algunes informacions, després d’haver aparcat el camió, va obrir el contenidor per agafar els documents de la càrrega i al veure els cadàvers va avisar immediatament als serveis d’emergència. Un testimoni, la versió del qual no ha sigut ratificada per la policia, assegura que el conductor es va desmaiar.

Crim organitzat

El succés s’ha convertit en una gran investigació internacional en la qual hi ha involucrades les autoritats de la Xina, d’on procedien les víctimes; Bulgària, on estava registrat el camió; Bèlgica, perquè el contenidor va sortir de Zeebrugge, i Irlanda, origen i ruta del camioner. L’Agència Contra el Crim Organitzat, l’equivalent britànic a l’FBI, intentarà determinar si «grups criminals organitzats van poder participar» en una tragèdia similar a la viscuda l’any 2000, quan 58 nacionals de la Xina van morir per asfíxia en un contenidor dipositat al port de Dover. En aquella ocasió el procés d’identificació dels morts va durar mesos i la investigació va ser llarga i complexa.

D’acord amb la policia d’Essex, el tràiler frigorífic on anaven les víctimes va arribar a Purfleet, a l’estuari del Tàmesi, procedent de Zeebrugge, al voltant de les 12.30 hores de dimecres. Allà va ser enganxat al cap del camió, que havia partit d’Irlanda del Nord. El vehicle, ja acoblat, va deixar el port poc després de les 13.05 hores per estacionar-se a pocs quilòmetres, al parc industrial de Waterglade, a Grays. Els serveis d’ambulància van descobrir els cadàvers mitja hora més tard. 

Notícies relacionades

La fiscalia belga està intentant determinar si les víctimes van accedir al contenidor a Zeebrugge, un port amb una gran activitat, on es despatxen 4.000 contenidors cada dia i els vigilants practiquen una mitjana de cinquanta detencions al mes d’immigrants il·legals.