CAS D'ESPIONATGE

Assange, davant del Tribunal de Londres per la seva extradició als EUA

El fundador de WikiLeaks compareix sense la llarga barba que va deixar créixer mentre era a l'ambaixada de l'Equador

monmartinez50505422 demonstrators hold placards during a protest outside of west191021114347

monmartinez50505422 demonstrators hold placards during a protest outside of west191021114347 / HANNAH MCKAY

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, ha comparegut en el Tribunal de Londres per dur a terme una audiència sobre si hauria de ser extradit als Estats Units per enfrontar càrrecs d’espionatge.

Assange, amb un vestit blau marí i un jersei blau cel, va aixecar el puny cap als seguidors a la galeria pública. Estava afaitat, un aspecte que contrastava amb lallarga barba que li havia crescut mentre estava reclòs a l’ambaixada de l’Equador.

Assange, de 48 anys, afronta 18 càrrecs als Estats Units, incloent-hi la conspiració per piratejar computadores del Govern i la violació d’una llei d’espionatge.Estats Units,conspiraciópiratejar computadores violació llei d’espionatge Podria passar dècades a la presó si és declarat culpable.

Assange, nascut a Austràlia, va ocupar titulars internacionals a començaments del 2010 quan WikiLeaks va publicar un vídeo militar classificat dels EUA que mostrava un atac d’helicòpters Apatxe a Bagdad el 2007 que va matar una dotzena de civils, incloent-hi dos empleats de notícies de Reuters. Els admiradors han elogiatAssange com un heroi per exposar el que descriuen com a abús de poder per part dels estats moderns i per defensar la llibertat d’expressió. Els seus detractors l’han pintat com una figura perillosa còmplice dels esforços russos per soscavar la seguretat d’Occident i els Estats Units, i qüestionen que sigui periodista

Notícies relacionades

WikiLeaks va enfurismar Washington al publicar centenars de milers de cables diplomàtics secrets dels EUA que van deixar al descobert avaluacions crítiques dels líders mundials; des delpresident rus Vladimir Putin fins a membres de la família reial saudita.

El 2012 es va refugiar en l’ambaixada de l’Equador a Londres per evitar l’extradició a Suècia, on va ser acusat de delictes sexuals, la qual cosa va negar, i va dir que creia que finalment seria enviat als Estats Units. Va ser tret de l’ambaixada a l’abril després de set anys i va rebre una pena de presó de 50 setmanes per saltar-se la fiança. Aquesta condemna ja es va completar, però encara és a la presó mentre continua el seu cas d’extradició.