EL DILEMA DEL REGNE UNIT

Milers de persones demanen als carrers de Londres un segon referèndum del 'brexit'

Els organitzadors demanen consultar sobre el nou acord pactat entre Johnson i la UE

zentauroepp50474163 eu supporters march as parliament sits on a saturday for the191019151739

zentauroepp50474163 eu supporters march as parliament sits on a saturday for the191019151739 / SIMON DAWSON

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Milers de persones han començat a fer una marxa aquest dissabte pels carrers del centre de Londres per reclamar als seus polítics la celebració d’un segon referèndum sobre el ‘brexit’, en què puguin pronunciar-se sobre el nou acord pactat per Boris Johson amb la Unió Europea (UE) –i avui serà votat en la Cambra dels Comuns–, optar per una sortida abrupta del bloc o mantenir-s’hi.

La marxa per un vot popular, convocada per la plataforma People’s Vote, comptava amb reunir un milió de persones cap a Westminster, seu del Parlament, mentre al seu interior els diputats debaten en una sessió extraordinària el nou pacte subscrit dijous passat.

Els manifestants escoltaran discursos de polítics i celebritats que recolzen el vot de «confirmació», com s’ha denominat a aquell segon possible plebiscit, mentre porten banderes proeuropees i pancartes crítiques amb el primer ministre britànic, Boris Johnson.

Entre proclames per un segon referèndum, un grup d’assistents arrossega una carrossa amb una imatge diabòlica de Dominic Cummings, el principal assessor de Johnson, a qui maneja com un titella.

Carta a Johnson

«Vam cometre un gran error» amb el referèndum del 2016 –quan el 52% dels britànics van votar a favor d’abandonar la UE–, estima a l’agència France Presse Suzanne O’Hallorin, una jubilada de 64 anys. Crec que avui sabem molt més que en el moment del referèndum. Hem de votar ara que coneixem les conseqüències d’una sortida de la UE i l’impacte que tindrà sobre la nostra economia», afegeix.

Entre els participants en la manifestació hi ha l’alcalde laborista de Londres, Sadiq Khan.

Notícies relacionades

Per a Thodor Howe, estudiant escocès de 20 anys, un segon referèndum pot «dividir» la societat, però «la gent hauria de poder opinar sobre què passarà». Douglas Hill, de 35 anys i originari del comtat d’Oxford, estima també necessari una nova consulta perquè la primera, segons el seu parer, no va tenir un resultat clar. «El primer referèndum va ser com un salt en un tren sense destinació. Ara en tenim un i necessitem un segon referèndum», explica a France Press.

Els organitzadors de People’s Vote (El vot del poble) també estan demanant als congregats que firmin una carta dirigida al primer ministre, als líders de la UE, parlamentaris i eurodiputats, perquè permetin «l’oportunitat de verificar» si volen executar el ‘brexit’ previst per al 31 d’octubre.