Trump imposa sancions a Turquia i li exigeix que aturi la incursió a Síria
El president dels EUA amenaça de «destruir l'economia turca» si continuen els atacs contra els kurds
Els Estats Units han imposat sancions a Turquia per castigar la seva ofensiva contra els kurds a Síria, només uns dies després que la retirada de les tropes nord-americanes del nord-est del país aplanés el camí per a la invasió turca. Les sancions contra alts càrrecs del Govern d’Ankara han anat acompanyades d’una pujada dels aranzels a les importacions d’acer turc, que pagaran un 50% d’impostos. La Casa Blanca ha afirmat que està disposada a arribar molt més lluny si el president Recep Tayyib Erdogan no atura la incursió contra els únics aliats estables que els EUA han tingut en el conflicte sirià. «Estic totalment preparat per destruir de cop l’economia turca si els seus líders continuen per aquest camí perillós i destructiu», ha dit Donald Trump.
Les mesures punitives de la Casa Blanca arriben en plena onada de crítiques a Washington contra la decisió de Trump d’abandonar els kurds després que els EUA els utilitzessin com a avançada per combatre a l’Estat Islàmic a Síria. La fugida ha provocat un tsunami geopolític a la regió, després que les milícies kurdes demanessin immediatament ajuda al règim d’Assad i els seus aliats russos per resistir la invasió turca, un canvi de bàndol que ha aixecat polseguera a la capital nord-americana. «L’ofensiva militar turca està posant en perill els civils i amenaçant la pau, la seguretat i l’estabilitat de la regió», ha dit Trump en un comunicat. «Li he deixat clar al president Erdogan que les accions de Turquia estan precipitant una crisi humanitària i creant les condicions per a possibles crims de guerra». Les primeres sancions castiguen els ministres turcs de Defensa, Interior i Energia, així com els seus respectius departaments.
Notícies relacionadesTot sembla indicar que la Casa Blanca s’està repensant la jugada a Síria després d’haver donat inicialment carta blanca a Turquia perquè llancés la seva operació militar. I és que, estratègicament, ha sigut un desastre colossal per als EUA. No només ha perdut l’únic aliat que tenia a Síria, minant greument la seva credibilitat a la regió, sinó que ha permès que Damasc, Rússia i l’Iran prenguin posicions a l’única regió del país que fins ara no controlaven. I, pel mig, s’ha enemistat amb Turquia, un aliat incòmode però indispensable a l’organigrama del’OTAN.
Trump va parlar dilluns amb Erdogan per demanar-li que aturi l’operació i va anunciar que enviarà Ankara al seu vicepresident Mike Pence per provar de negociar un alto el foc. «El president Trump li ha transmès molt clarament que els EUA volen que Turquia aturi la invasió, implementi un alto el foc immediat i comenci a negociar amb les forces kurdes a Síria per aturar la violència», va dir més tard Pence.
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- La web de Russia Today va fomentar la violència i la polarització en moments crítics per a Catalunya i Espanya
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- El congrés del joc obre l’any firal i omple hotels a BCN
- La crisi de l'habitatge La Cerdanya esclata contra la pressió immobiliària més agressiva
- Legislatura catalana ERC evita aclarir si negociarà suplements de crèdit amb el Govern després de la negativa dels Pressupostos
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- Global Traffic Scorecard 2024 Barcelona lidera el rànquing espanyol de temps perdut en embussos: 41 hores a l’any
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»