GUERRA A SÍRIA
Espanya recolzarà l'embargament d'armes a Turquia
El ministre en funcions Josep Borrell argumenta que es tracta d'un rebuig frontal de l'atac turc contra els kurds

zentauroepp50331559 turkey backed fsa fighters are heading toward syrian town of191011171904
El ministre espanyol d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha anunciat que Espanya se sumarà a la decisió de països com França o Alemanya de vetar la venda d’armes a Turquia pel seu atac al nord-est de Síria contra milícies kurdes,nord-est de Síriamilícies kurdes que va assegurar que ha generat a la Unió Europea (UE) un rebuig general.
«El que està en l’ànim de tots és adoptar una actitud molt exigent amb Turquia, sens dubte en matèria de venda d’armes en primer lloc, i a continuació veure què més es pot fer», va indicar Borrell a la seva arribada a una reunió de ministres d’Exteriors de la Unió Europea que se celebra avui a Luxemburg.
«Però l’actitud és molt generalitzada en un rebuig frontal i ferm contra l’atac que Turquia ha llançat contra Síria», va afegir el pròxim cap de la diplomàcia comunitària.
Borrell va evitar no obstant donar per fet un acord unànime entre els Vint-i-vuit sobre la imposició d’un embargament d’armes a Ankara. «Jo no diria tant. Els acords unànimes són difícils d’aconseguir, però això no és una matèria de la Unió Europea. Els acords són de cada país en particular», va aclarir.
El que sí que va deixar clar és que «sens dubte, el Govern espanyol està completament a favor de no més venda d’armes a Turquia», tot i que al tractar-se d’«una decisió de cada país, no puc garantir què faran els altres països».
Defensa col·lectiva
Preguntat per si creu que Turquia, com a membre de l’OTAN, pot activar l’article 5 de l’organització per a la defensa col·lectiva d’un aliat que es vegi amenaçat, Borrell va demanar no entrar en «hipotètiques situacions». «Cada dia té el seu afany, cada dia té el seu problema, no em posi en hipotètiques situacions, ens ocuparem del que tenim en cartera», va comentar.
Notícies relacionadesSegons va dir, a més, l’atac turc a Síria i l’avenç de les tropes del president sirià, Bashar al-Assad, cap aquesta regió, «naturalment complica» la repatriació de ciutadans en els camps de gihadistes capturats pels kurds perquè siguin jutjats al seu país. Molts d’ells han quedat lliures davant de la intervenció militar turca.
A la pregunta de si està «enfadat» amb el president dels Estats Units, Donald Trump, per haver tret de la regió les seves tropes, la qual cosa s’ha interpretat com donar via lliure a Turquia per llançar el seu atac, Borrell va dir que «enfadat no és la paraula, en aquest negoci no estic enfadat», i que «simplement prenc una posició al més racional possible». «Per descomptat, si les tropes americanes no s’haguessin retirat, l’atac hauria sigut impossible», va reconèixer.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»