Alerta màxima

El Japó cancel·la vols i trens davant l'arribada del súper tifó Hagibis

Aquest fenomen ha sigut catalogat com a «molt fort» i provocarà pluges torrencials, ratxes de vent de fins a 252 quilòmetres per hora i onades de més de 10 metres d'altura

japon-tifon-hagibis

japon-tifon-hagibis

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La imminent arribada del poderós tifó Hagibis al Japó ha provocat la cancel·lació de centenars de vols domèstics previstos per a dissabte, així com de connexions ferroviàries d’alta velocitat i d’altres línies locals i regionals.

El tifó, considerat un dels més forts d’aquesta temporada al Pacífic, s’aproximarà a la meitat sud-oest de l’arxipèlag nipó durant la jornada d’avui divendres, i avançarà cap al centre i el nord-est del país durant el cap de setmana, segons l’Agència Meteorològica del Japó (JMA).

El Hagibis ha sigut catalogat com a «molt fort», la segona màxima categoria d’intensitat de la JMA, i al seu pas per territori japonès deixarà pluges torrencials, ratxes de vent de fins a 252 quilòmetres per hora i onades superiors als 10 metres d’altura en alguns punts de la costa, d’acord amb les previsions de l’organisme meteorològic.

Mesures preventives

El Govern nipó ha convocat una reunió d’emergència per prendre les mesures preventives necessàries, i ha recomanat als ciutadans del centre, el sud i l’oest del país evitar els desplaçaments i mantenir-se a resguard durant el cap de setmana.

Les dues principals aerolínies japoneses, ANA i JAL, han cancel·lat pràcticament la totalitat dels vols domèstics –uns 370– que estaven previstos des de o cap alsdos aeroports de Tòquio (Haneda i Narita), i alguns de les connexions aèries entre Osaka (oest del país) i Chubu (centre).

Tampoc circularan els trens d’alta velocitat (Shinkansen) entre Tòquio i Nagoya (centre), segons ha anunciat avui la companyia operadora JR Central, mentre que altres operadors contemplen la interrupció o suspensió total de les seves connexions regionals i locals en la meitat sud-oest del país.

Inundacions perilloses

Les pluges provocades pel tifó assoliran un volum de 800 mil·límetres acumulats entre dissabte i diumenge a la regió central de Tokai, i de 600 mil·límetres a la de Kanto, que inclou l’Àrea Metropolitana de Tòquio, segons les previsions de la JMA. Les autoritats van alertar del risc que es produeixin inundacions, corriments de terra i accidents derivats del despreniment o desplaçament d’objectes a causa dels vents huracanats.

Notícies relacionades

L’arribada del Hagibis també ha provocat la cancel·lació de dos partits en la part final de la fase de grups de la Copa Mundial de Rugbi del Japó previstos per a dissabte, i podria afectar a més la celebració del Gran Premi del Japó de Fórmula 1 prevista per a diumenge a Suzuka (centre).

Així mateix, davant la creixent afluència de turistes estrangers al Japó, el Govern ha habilitat línies telefòniques i una aplicació per a mòbils en diversos idiomes per oferir informació actualitzada sobre l’evolució del tifó, el seu impacte en el transport i recomanacions de seguretat.