CRISI POLÍTICA A LA CASA BLANCA

L'escàndol d'Ucraïna que afecta Trump s'agreuja amb l'arrest de dos socis de Giuliani

Els detinguts van ajudar l'advocat del president en les seves gestions per investigar els Biden al país eslau

trump-campaa-ap

trump-campaa-ap

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

A l’escàndol d’Ucraïna que ha motivat la investigació d’‘impeachment’ contra Donald Trump li continuen sortint noves capes que reforcen la terbolesa de les gestions del seu entorn al país eslau. Les autoritats federals dels Estats Units han arrestat aquest dijous dos socis de Rudolph Giuliani, l’advocat personal del president i l’home que va iniciar les gestions perquè Ucraïna investigués el candidat demòcrata Joe Biden i la suposada interferència en les eleccions del 2016. Els detinguts estan acusats d’haver canalitzat il·legalment donacions russes a la campanya de Trump i a diversos congressistes republicans per guanyar-se el seu favor, mentre ajudaven Giuliani en les seves gestions ucraïneses i promovien la destitució de l’ambaixadora a Kíev

Tant Lev Parnas com Igor Fruman, arrestats per presumpta violació de les lleis de finançament electoral, són ciutadans nord-americans, tot i que van néixer a l’antiga Unió Soviètica. Tots dos van actuar com a emissaris de Giuliani a Ucraïna, segons ‘The New York Times’, ajudant-lo a establir contactes al país i a desenterrar informació potencialment beneficiosa per als interessos polítics del president, amb qui van sopar el maig del 2018. Més tard, també es van reunir amb el fill de Trump Donald Jr. La imputació assegura, a més, que els detinguts van buscar l’ajuda d’un congressista dels EUA per promoure la destitució de Marie Yovanovitch, l’ambaixadora nord-americana a Ucraïna, «a instàncies d’un o més funcionaris ucraïnesos». 

En el punt de mira

Notícies relacionades

Yovanovitch estava en el punt de mira de la Casa Blanca des que va criticar el ja cessat fiscal general ucraïnès Yuri Lutsenko, vist per Giuliani com una peça fonamental en els seus esforços per incriminar els Biden i situar a Ucraïna els orígens de la trama russa del 2016. L’abril passat, Trump va acabar acomiadant Yovanovitch, respectada diplomàtica de carrera. 

La imputació també assenyala que Parnas i Fruman van donar prop d’un milió de dòlars a diversos polítics republicans, inclòs el president, uns diners provinents de Rússia que van rentar ocultant la seva procedència i canalitzant-los en el sistema electoral nord-americà.