EL DILEMA DEL REGNE UNIT

Les negociacions del 'brexit', a punt de col·lapsar-se

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, acusa el primer ministre britànic d'iniciar un «estúpid joc de culpes»

Després d'una conversa telefònica entre Boris Johnson i Angela Merkel, Londres veu «essencialment impossible» un acord

zentauroepp49510464 berlin  germany   21 08 2019   british prime minister boris 191008130740

zentauroepp49510464 berlin germany 21 08 2019 british prime minister boris 191008130740 / FILIP SINGER

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Begoña Arce

El pla del ‘brexit’ ideat per Boris Johnson pot acabar aquesta setmana en un gran fiasco. La consumació del divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea es preveu tempestuosa i Londres ha començat a culpar Brussel·les del fracàs, mentre amenaça amb represàlies. El suposat relat de la conversa telefònica mantinguda aquest dimarts entre el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, filtrat pel Govern britànic, ha provocat una irada reacció del president del Consell Europeu, Donald Tusk, i fa que les negociacions estiguin a punt de col·lapsar-se.

«El que està en joc no és un joc estúpid de culpes. El que està en joc és el futur d’Europa i del Regne Unit i la seguretat i els interessos dels nostres ciutadans. No vols un acord, tampoc vols una pròrroga, no vols revocar [l’article 50 que regula la sortida]. Quo vadis?», s’ha expressat el polític polonès en una interpel·lació directa al mandatari britànic, que aquesta tarda ha rebut a Londres el president del Parlament Europeu, David Sassoli

«És difícil estar-hi en desacord», ha coincidit el ministre d’Exteriors irlandès, Simon Coveney, que veu en el missatge de Tusk la frustració amb una proposta que no desbloqueja la situació. «Seguim oberts a finalitzar un acord del ‘brexit’ que sigui just, però necessitem que el Govern del Regne Unit vulgui treballar amb la UE per aconseguir-ho», ha explicat l’irlandès sobre un pla britànic que, segons el diagnòstic del negociador en cap de la UE, Michel Barnier, no és una base per a la negociació.

Desconfiança cap a Londres

Aquest és el problema. La desconfiança cap a Johnson és total. I més després de la filtració d’una conversa privada que ningú a Brussel·les considera creïble i molt menys que hagi sortit de la boca d’una dirigent que mesura al mil·límetre les seves paraules. Segons la versió britànica, Merkel ha advertit Johnson que és «aclaparadorament improbable» arribar a un acord, ha afirmat que si Alemanya volgués sortir de la UE no tindria cap problema, però que el Regne Unit no pot fer-ho sense que Irlanda del Nord es quedi a la Unió duanera, i que la UE està llesta per torpedinar l’acord de Divendres Sant. «Ha sigut un moment aclaridor. Si això representa una nova posició, significa que un acord és essencialment impossible no només ara sinó sempre», assenyalen en una nota.

«Puc confirmar que la cancellera alemanya ha parlat amb el primer ministre britànic per telèfon aquest matí. Com és habitual, no informem sobre aquest tipus de converses confidencials», s’ha limitat a assenyalar i sense entrar en polèmiques l’alemany Steffen Seibert. La portaveu oficial de la Comissió Europea, Mina Andreeva, tampoc ha volgut atiar el debat. «Es refereix a comentaris que no he vist que la cancellera hagi confirmat», ha conclòs per negar que les converses s’hagin trencat. «No veig com podrien estar trencades si estan tenint lloc avui i continuaran en els pròxims dies per donar precisament l’oportunitat al Regne Unit de presentar les seves propostes en més detall», ha explicat Andreeva.  

Represàlies si hi ha pròrroga

Notícies relacionades

A la Cambra dels Comuns l’encarregat dels preparatius per a un ‘brexit’ sense acord, Michel Gove, tampoc ha donat les converses per acabades. «Al fer la nostra proposta vam fer concessions; ara és el moment perquè la UE les faci també. Si ho fa, hi ha totes les possibilitats que aconseguim un nou acord». El responsable del Partit Laborista per al ‘brexit’, Keir Stamer, ha retret al Govern «haver presentat una proposta pensada per fracassar. Continua sense assumir cap responsabilitat de les seves accions», s’ha queixat.  

Johnson és conscient que la ‘llei Ben’ l’obliga a demanar una tercera pròrroga del ‘brexit’ si no aconsegueix tancar un acord per al 19 d’octubre i ja ha començat a maniobrar per evitar-ho. En una nota enviada pel seu equip a la revista The Spectator, amenaça amb represàlies els països que recolzin una pròrroga del ‘brexit’. «Recolzar aquesta nova pròrroga serà considerat per aquest Govern com una ingerència hostil en la nostra política interna i més de la meitat de l’electorat estarà d’acord amb nosaltres». Les tàctiques de Johnson s’interpreten com una mesura preventiva per eludir la responsabilitat del fracàs, però també com una forma de pressió en les negociacions amb la UE. De moment, la UE continua fent pinya.