'TURISME' DE DOLOR A UCRAÏNA

Ucraïna obrirà al públic la sala de comandaments de Txernòbil

El president Zelenski havia declarat a l'estiu que volia convertir la central en una de les principals atraccions turístiques del país

mbenach33586256 teletodo  television   programa  discovery  max 30 aniversar171122093321

mbenach33586256 teletodo television programa discovery max 30 aniversar171122093321

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

«Txernòbil ha sigut un element negatiu a la marca d’Ucraïna; ha arribat el moment de canviar això».

Aquestes paraules, pronunciades el juliol passat pel flamant president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, van pel camí de materialitzar-se ben aviat. Segons s’acaba d’anunciar a Kíev, les autoritats del país planegen obrir al turisme la sala de comandaments del reactor numero quatre de la central, on va tenir lloc l’explosió l’abril de 1986 que va contaminar 50.000 hectàrees de terreny, va exposar milions de persones a elevades dosis radiació i les terribles conseqüències del qual encara són objecte d’estudi avui dia

Des de fa temps, la visita a la denominada Zona d’Exclusió, un àrea restringida de 30 quilòmetres al voltant de la central i uns 2.600 quilòmetres quadrats, s’ha convertit en una lucrativa activitat per a agències especialitzades en tanaturisme, o turisme de dolor. Per un mòdic preu de 89 dòlars, aquestes empreses ofereixen, entre altres productes, «12 hores d’experiència inoblidable», segons es pot llegir en les seves pàgines web, visitant els voltants de la central i Prípiat, la població més pròxima a les instal·lacions atòmiques i convertida en una ciutat fantasma després de ser evacuada en els dies posteriors a la deflagració. No obstant, la sala de comandaments i l’interior del sarcòfag, on la radiació és 40.000 vegades superior a la norma, es trobaven tan sols a l’abast d’investigadors  i periodistes després de l’obtenció d’un permís.

Agosarats viatjants

Aquells agosarats viatjants que acceptin els riscos que implica un tour així hauran de vestir màscararoba especial, només se’ls permetrà ser al lloc durant cinc minuts i hauran de caminar per camins especialment habilitats. Se’ls entregaran dosímetres i se’ls mesurarà la radiació en diversos moments de l’excursió. Tot i trobar-se en un estat total d’abandó i haver perdut part del seu instrumental, el lloc és perfectament reconeixible per al gran públic, després d’haver sigut immortalitzat en infinitat d’ocasions per la premsa i en programes de televisió.   

La recent sèrie televisiva d’HBO ‘Chernóbil’ ha incrementat l’interès entorn de la tragèdia. Fins al setembre, més de 83.000 persones han visitat la central en ‘tours’ organitzats, una xifra superior en prop de 10.000 persones a la registrada l’any passat. A més d’obrir al gran públic el reactor on es va gestar el desastre, les autoritats ucraïneses també pretenen condicionar per al gran públic la Zona d’Exclusió, establint canalscamins punts de control i aixecant les restriccions per a la gravació d’imatges, segons un decret firmat per Zelenski.

Notícies relacionades

 No obstant, el comportament d’alguns visitants fent-se ‘selfies’ en el que va ser l’escenari d’una gran tragèdia ja ha motivat les protestes d’alguns, entre els quals es troba Craig Mazin, el creador de la sèrie.      

    

Temes:

Txernòbil