REUNIÓ CONSERVADORA

Johnson convertirà la conferència 'tory' en una apologia del 'brexit' a qualsevol preu

El primer ministre britànic arriba a Manchester en ple escàndol pel suposat tracte de favor a una exmodel californiana

Sense dissidència interna després d'expulsar 21 diputats 'tories', insistirà que traurà al Regne Unit de la UE el 31 d'octubre

zentauroepp50123067 britain s prime minister boris johnson  c  walks outside the190929181345

zentauroepp50123067 britain s prime minister boris johnson c walks outside the190929181345 / OLI SCARFF

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson va arribar aquest cap de setmana a Manchester del braç de la seva actual companya, Carrie Symonds, per assistir a la conferència anual del Partit Conservador. La parella somreia a les càmeres en ple escàndol per la sortida en vista del ‘cas Arcuri’, amb referència al’exmodel californiana Jennifer Arcuri, de 34 anys, reconvertida en empresària tecnològica, a qui Johnson, sent alcalde de Londres, visitava sovint al seu pis del barri londinenc de Shoreditch. A més de portar-la de viatge en tres delegacions comercials oficials, Arcuri va aconseguir una subvenció de 100.000 lliures per a la seva companyia, Hacker House. Des de divendres la policia estudia si hi ha prou proves per determinar que Arcuri va rebre un tracte de favor per la seva amistat amb Johnson i si aquest va cometre un delicte penal per conducta indeguda en càrrec públic. «Tot es va fer apropiadament», va respondre aquest diumenge el sospitós.

A més de l’escàndol ‘Arcuri’, prenent més i més potència, Johnson es presenta a Manchester criticat pel Tribunal Suprem, que va declarar il·legal la suspensió d’un Parlament revoltat pels intents de ser silenciat sobre el ‘brexit’.  Els diputats van reprendre les sessions i no han aprovat la tradicional aturada parlamentària durant els dies de la conferència, que conclourà dimecres. Això obligarà els conservadors a estar molt pendents del que es decideix a la Cambra dels Comuns i a un possible anar i venir entre Manchester i Westminster.

El que els partits de l’oposició tramen és una moció de censura contra el primer ministre, potser aquesta mateixa setmana. El líder laborista, Jeremy Corbyn presideix aquest dilluns una reunió per decidir l’estratègia, després que el Partit Laborista i el Partit Nacional Escocès (SNP) hagin arribat un acord per recolzar la moció.  Es formaria llavors un govern alternatiu encapçalat per Corbyn, o potser una altra personalitat menys controvertida i que els liberals puguin acceptar. Aquest executiu provisional ha d’assegurar-se que el Regne Unit aconsegueix una pròrroga per al ‘brexit’ de tres mesos i en aquell període convocar eleccions.

Notícies relacionades

Dissidents expulsats

Els ecos de l’enorme crisi en la qual camina el primer ministre no arribaran a la conferència de Manchester. Ningú espera contestació interna durant la gran ‘missa’ a més glòria de Johnson. Entre els assistents hi ha els seus fans més grans, els membres del partit que l’adoren i li van donar una rebuda triomfal fa un any, després de deixar el Govern de Theresa May. Johnson va pronunciar llavors un discurs, en un acte paral·lel al programa oficial de la conferència, que va eclipsar per complet el de May, el dia de la clausura. Aquest any no hi haurà veus contra el primer ministre, perquè ja han expulsat 21 diputats ‘tories’ que s’oposaven a la seva estratègia sobre el ‘brexit’. Des de l’estrada, Johnson arremetrà contra la «rendició» a Brussel·les que suposaria un ajornament i repetirà fins a la sacietat que traurà al Regne Unit de la Unió Europea el 31 d’octubre. Exactament el que la seva audiència vol sentir.