JUDICI POLÍTIC

Els investigadors de l''impeachment' treuen l'artilleria posant el focus sobre Pompeo

Les indagacions causen la primera víctima amb la dimissió de l'enviat especial de Trump a Ucraïna

zentauroepp50102850 files  in this file photo taken on may 02  2018  us presiden190928204306

zentauroepp50102850 files in this file photo taken on may 02 2018 us presiden190928204306 / MANDEL NGAN

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El lideratge demòcrata del Congrés ha tret l’artilleria pesada per accelerar els temps de la investigació d’‘impeachment’ contra Donald Trump per les seves gestions per perjudicar un dels seus principals rivals polítics ambl’ajuda de les autoritats ucraïneses. Els comitès al capdavant de les indagacions han enviat unrequeriment judicialal cap de la diplomàcia,Mike Pompeo, perquè entregui tota la documentació relacionada amb els esforços de l’Administració al país eslau. La carta li dona una setmana per complir el requeriment i adverteix que qualsevol retard o negativa serà considerat com «unaprova d’obstrucció» a la investigació. La seva posada en marxa ha causat la primera víctima política amb ladimissió de l’enviat especial a Ucraïna, Kurt Volker, una de les figures centrals en l’embolic.

A mesura que passen els dies queda patent la ineptitud de la Casa Blanca, que va anar a buscar a Ucraïna material incriminatori per perjudicar el candidat demòcrataJoe Biden, només uns mesos després de sobreviure a una llarguíssima investigació que va examinar precisament si Trump i la seva campanyavan cooperar amb el Kremlinper perjudicar la campanya demòcrata deHillary Clintonel 2016. Tot indica que no van aprendre cap lliçó del desafiament judicial deRobert Mueller. Més aviat al contrari. La denúncia anònima de l’informant que va destapar el cas descriu un esforç concertat entrel’advocat personal del president i alts càrrecs del Departament d’Estat per pressionar les autoritats ucraïneses i comminar-los a obrir una investigació contra Biden i el seu fill Hunter per presumpta corrupció.

El Departament d’Estat «sabia bàsicament tot el que estava fent», ha dit Rudolph Giuliani, l’advocat personal de Trump, que va mantenir molts dels contactes amb les autoritats ucraïneses. Els missatges de Giuliani van crear confusió a Kíev, incapaç de determinar si estava representant el Govern dels EUA o operant com un agent lliure al servei de Trump. Aquesta confusió va obligar Volker a intervenir davant de les autoritats ucraïneses per ajudar-les a diferenciar els missatges oficials dels missatges privats de Giuliani, segons la denúncia de l’informant. No només això. D’acord amb el seu relat, el dimitit representant especial per a Ucraïna «va ajudar a contenir el mal» que Giuliani estava fent a la «seguretat nacional dels EUA».

Ajuda estrangera

Notícies relacionades

Trump continua negant que cometés cap irregularitat en la conversa que va mantenir amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, el 25 juliol passat, en la qual va reiterar que havia d’investigar els Biden i es va desfer en elogis cap al llavors fiscal general ucraïnès, Iuri Lutsenko, qui ha promogut la teoria que la trama russa no va començar a Moscou sinó a Kíev. Lutsenko, que té un passat tèrbol amb condemnes per corrupció, va deixar el càrrec a l’agost. Però el president no ha estès objeccions en dir obertament que acceptaria informació incriminatòria d’un país estranger sobre un dels seus rivals polítics. «Crec que l’agafaria», va dir setmanes després de la conversa amb Zelenski en una entrevista.

Les pròximes setmanes seran crucials. No només per determinar els pròxims passos de la investigació, sinó per comprovar la reacció dels votants a l’arriscada maniobra llançada pels demòcrates. Les últimes enquestes mostren un país partit en dues meitats en la seva posició respecte a l’‘impeachment’. L’últim sondeig d’NPR i CBS afirma que el 49% dels nord-americans recolza el procés per destituir el president davant el 46% que el rebutja. Però aquestes mateixes enquestes assenyalen que el recolzament a l’‘impeachment’ ha augmentat diversos punts des que va esclatar l’escàndol d’Ucraïna.