L''impeachment' als EUA: tres precedents sense èxit

zentauroepp46846311 trump190206134810

zentauroepp46846311 trump190206134810 / Manuel Balce Ceneta

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Abans que contra Donald Trump, només s’han obert tres processos de destitució o ’impeachment’ contra tres presidents nord-americans. Cap va ser destituït.

Andrew Johnson

El primer procés de destitució de la història dels EUA es va obrir contra Andrew Johnson, un demòcrata del sud que havia sigut vicepresidentd’Abraham Lincoln  i que va arribar a la presidència després de l’assassinat d’aquest, el 1865. Johnson estava en guerra contra el Congrés, que va aprovar una llei que impedia destitucions a l’Executiu sense el seu consentiment.

Però encara així, el dirigent va apartar el seu ministre de Guerra. La Cambra de Representants va aprovar l’obertura d’una investigació, i després va ser declarat culpable d’11 delictes per destituir-lo. Era el 24 de febrer de 1868. El 16 de maig va tenir lloc el vot final en el Senat. Johnson va evitar la destitució per un vot. Es va mantenir en el poder, però va perdre la investidura del seu partit per a l’elecció presidencial següent.

Richard Nixon

El 1974 Richard Nixon va ser acusat d’obstrucció a la justícia i d’abús de poder en el marc de la investigació del‘cas Watergate’, l’espionatge a la seu del Partit Demòcrata a Washington ordenat pel president republicà. El 9 de maig de 1974 van començar les audiències en la comissió judicial del Congrés, que van trobar tres motius de destitució presidencial (obstrucció a la justícia, abús de poder i desacatament al Congrés) i van traslladar l’assumpte a la Cambra. Però Nixon es va avançar a la votació i va dimitir el 9 d’agost. El 8 de setembre, el seu successor, Gerarld Ford, li va concedir el perdó total.

Bill Clinton

Notícies relacionades

El tercer procés de destitució contra un president dels Estats Units es va iniciar el 8 d’octubre de 1998 contra Bill Clinton, acusat de negar sota jurament la seva relació sexual amb la becària de la Casa Blanca Monica Lewinsky, el cas conegut com a ‘Monicagate’. La Cambra de Representants va votar a favor de la destitució per dos delictes: perjuri i obstrucció a la justícia.

El procés en el Senat es va iniciar el gener de 1999, però la destitució no va aconseguir el recolzament de les dues terceres parts de la Cambra alta. Bill Clinton va ser exonerat el 12 de febrer de 1999. Va estar-se al poder fins al final del seu mandat, el 2001.