tensió a washington

El Congrés dels EUA llança l''impeachment' contra Trump

El president dels EUA ha dit que divulgarà la «transcripció completa» de la seva trucada amb el líder ucraïnès

AME5364 CIUDAD DE GUATEMALA GUATEMALA  08 08 2019 - La presidenta de la camara de representantes del Congreso de Estados Unidos Nancy Pelosi c  participa en una conferencia de prensa este jueves en la Fuerza Aerea Guatemalteca en Ciudad de Guatemala Guatemala  Pelosi se encuentra en Guatemala en una visita de una comitiva de congresistas estadounidenses para conocer las condiciones de migracion de los guatemaltecos EFE Esteban Biba

AME5364 CIUDAD DE GUATEMALA GUATEMALA 08 08 2019 - La presidenta de la camara de representantes del Congreso de Estados Unidos Nancy Pelosi c participa en una conferencia de prensa este jueves en la Fuerza Aerea Guatemalteca en Ciudad de Guatemala Guatemala Pelosi se encuentra en Guatemala en una visita de una comitiva de congresistas estadounidenses para conocer las condiciones de migracion de los guatemaltecos EFE Esteban Biba / Esteban Biba (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Aquesta nit, el Congrés dels Estats Units ha obert el procés de destitució presidencial contra Donald Trump, segons ha anunciat la líder de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, a l’anunciar una investigació d’‘impeachment’ contra el republicà, similar a la que es va obrir el 1973 com a primer pas per destituir Richard Nixon. Pelosi ha acusat Trump de «trair la seguretat nacional».

El motiu es deriva de les gestions que Trump va fer el juliol per reclamar a Ucraïna que investigués l’exvicepresident Joe Biden i el seu fill HunterUcraïnaJoe BidenHunter. Els demòcrates consideren que va incórrer en un greu delicte d’abús de poder al demanar a un líder estranger que interferís al seu favor per perjudicar un dels seus potencials rivals en les eleccions del 2020

No era la primera vegada que els demòcrates es plantejavenl’opció nuclear per parar-li els peus al president, però també és cert que mai abans hi va haver tant recolzament a les seves files per iniciar el procediment. En les últimes hores, l’opció havia guanyat punts entre els diputats més conservadors, així com entre els aliats de Nancy Pelosi, dos sectors que fins ara s’havien oposat a l’obertura d’un judici polític per destituir el president.

 En aquests moments, dos terços dels 235 diputats demòcrates el recolzen, segons el recompte dels mitjans nord-americans. «És realment trist pensar que el president podria haver comès una ofensa constitutiva d’‘impeachment’», ha dit Pelosi aquest dimarts durant un acte públic.

Aquesta vegada l’amenaça ha sigut rebuda per Trump amb la gravetat que potencialment implica. Poc després que prengués forma el rum-rum a Washington, el president ha anunciat a través de les xarxes socials que farà pública la transcripció completa de la conversa que va mantenir a finals de juliol amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Una decisió que arriba després que ell mateix admetés haver-li demanat en aquella xerrada que investigués els Biden, particularment Hunter, que va servir en la junta directiva d’una empresa gasística ucraïnesa.  Trump sosté, en qualsevol cas, que no hi va haver res inapropiat en aquella conversa. «Això no és més que una continuació de la major i més destructiva caça de bruixes de tots els temps», ha escrit a Twitter. 

El president també ha reconegut que fins i tot va arribar a bloquejar temporalment els ajuts a Ucraïna, tot i que segons la seva versió, no ho va fer per coaccionar el seu homòleg ucraïnès, sinó perquè sentia que el seu país estava contribuint més que els europeus. «No hi va haver quid pro quo, no es va aplicar cap pressió, res», va dir Trump a Nova York.

Notícies relacionades

La indignació demòcrata s’ha accentuat pel rebuig de l’Administració Trump a compartir amb el Congrés la denúncia anònima del funcionari de la intel·ligència nord-americana que va destapar el cas, en contra del que estipula la llei. «Crec honestament que ha arribat el moment d’obrir un procediment de destitució contra aquest president», ha dit el diputat John Lewis.

Els portaveus de Joe Biden, candidat a la presidència i un dels protagonistes d’aquesta història, s’han expresat en termes similars. «Li demanarà a Trump que compleixi tots els requisits del Congrés per aportar informació en el tema d’Ucraïna i la resta d’investigacions. Si Trump no compleix, el Congrés no tindrà cap altra opció que obrir un ‘impeachment’».