FINAL D'UN BUIT LEGAL

El Constitucional italià admet l'eutanàsia amb condicions

En vista de la falta d'una llei, els magistrats emeten una decisió que autoritza a ajudar a morir si hi ha sofriment «intolerable»

undefined50031763 rome  italy   24 09 2019   italian right to die activist mar190925212134

undefined50031763 rome italy 24 09 2019 italian right to die activist mar190925212134 / RICCARDO ANTIMIANI

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Constitucional d’Itàlia ha considerat que no sempre és puniblel’ajuda a morir a un malalt amb una patologia irreversible, que li causa sofriment físic o psicològic, en una decisió històrica que ha sigut celebrada al país pels defensors de l’eutanàsia.

Els magistrats del Constitucional han decidit que no és punible, sota certes circumstàncies, ajudar a morir «un pacient mantingut viu mitjançant tractaments de suport vital i que pateix una patologia irreversible, font de sofriment físic i psicològic que considera intolerable, però que és totalment capaç de prendre decisions lliures i conscients», van informar els mitjans italians.

Els magistrats s’han pronunciat sobre aquest assumpte a petició d’un tribunal de Milà, que jutjaMarco Cappato, antic eurodiputat i membre del Partit Radical, per ajudar a morirFabiano Antoniani, conegut com a Dj Fabo. Antoniani va quedar tetraplègic i cec després d’un accident de trànsit i es va sotmetre a l’eutanàsia en una clínica suïssa el febrer del 2017.

Instància al Parlament

Cappato, que s’arriscava a dotze anys de presó, ha celebrat la decisió i ha assenyalat a les xarxes socials que ara la societat italiana és «més lliure». «Els jutges han decidit: els qui estan en condicions com les de Fabo tenen dret a ser ajudats», ha escrit.

Notícies relacionades

L’octubre del 2018, el Constitucional va instar el Parlament a acabar amb el buit legal sobre l’eutanàsia en el termini d’un any, fins al 24 de setembre del 2019, una cosa que no ha passat.

El cas va arribar al Constitucional després que el Tribunal Penal de Milà (nord d’Itàlia), on té lloc el procés a Cappato, decidís el febrer del 2018 consultar a l’alta cort la constitucionalitat de l’article 580 del Codi Penal abans d’emetre’n una sentència. L’article 580 del Codi Penal italià sanciona amb penes de presó d’entre un i dotze anys «qui determini el suïcidi o alimenti el propòsit de suïcidi d’una altra persona».