UN DIVORCI COMPLICAT

Juncker sembra dubtes sobre la possibilitat d'un acord sobre el 'brexit'

El president de la CE compareix davant de l'Eurocambra per fer balanç de l'estat de les converses amb el primer ministre britànic

El negociador en cap de la UE, Michel Barnier, demana sinceritat i determinació a Londres i que deixin de pretendre que negocien

zentauroepp49913884 jean claude juncker190918121138

zentauroepp49913884 jean claude juncker190918121138 / Jean-Francois Badias

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

«En contra del que han dit molts articles, especialment en la premsa britànica, la nostra trobada va ser amistosa, constructiva i en part positiva», ha assegurat el president de la Comissió EuropeaJean-Claude Juncker, sobre la reunió que va mantenir dilluns passat a Luxemburg amb el primer ministre britànic, Boris Johnson.

Davant del ple de l’Eurocambra, el polític luxemburguès ha explicat que el ‘premier’ britànic li va dir que preferiria un acord però que, amb ell o sense ell, «se n’aniran de la Unió Europea el 31 d’octubre», la qual cosa significa que «el risc d’una sortida sense acord continua sent molt real».

«Una opció que pot ser l’elecció del Regne Unit» –ha lamentat–, però que mai serà la de la Unió Europea. Per això, la Comissió Europea continuarà concentrant-se a intentar arribar a un acord». «Crec que l’acord és sempre desitjable i que encara és possible», va afegir. Per això, «la Comissió està disposada a treballar tots els dies per trobar solucions a nivell tècnic i polític. No sé si tindrem èxit, queda molt poc temps però ho hem d’intentar», ha indicat.

Salvaguarda irlandesa

L’obstacle principal per aconseguir-ho continua sent la salvaguarda per a Irlanda, la xarxa de seguretat inclosa en l’acord de divorci per garantir que no hi haurà frontera física a l’illa de manera que quedi protegit tant l’acord de pau de Divendres Sant com el mercat interior europeu. «Tothom n’ha sentit parlar però no tothom recorda les raons per les quals va ser acordada entre els 27 i el Govern del Regne Unit», ha dit Juncker sense esmentar ningú en particular. 

Segons el FT, no obstant, Johnson va prendre consciència plenament del que significa el mercat interior i la salvaguarda en la reunió de dilluns a la qual de nou va acudir sense propostes concretes per substituir una xarxa de seguretat que, segons Juncker, és essencial per evitar una frontera física a l’illa d’Irlanda, preservar la integritat del mercat únic i protegir la cooperació nord-sud i l’economia insular de tot Irlanda, un element essencial delsacords de pau de Divendres Sant

«Li vaig explicar que no tinc cap afecció sentimental a la solució però sí als objectius», ha indicat el president de la Comissió que ha convidat Johnson «a presentar propostes concretes, operatives per escrit sobre les vies alternatives» per protegir el mercat interior, l’acord de pau i la cooperació nord-sud. «Fins que aquestes propostes no siguin presentades no podré dir-los, mirant-los als ulls, que s’han realitzat progressos reals», ha indicat.

Polititzar les negociacions

Donat l’escàs temps que queda, Juncker també va proposar a Johnson «polititzar» les negociacions de manera que, més enllà de les converses a nivell tècnic, s’encarreguin directament els negociadors de la UE, Michel Barnier, i del Regne Unit, Steven Barclay. I ha promès que lluitaran per mantenir la unitat dels 27, que considera com «un tresor» i «l’actiu principal» de la UE.

Notícies relacionades

Al debat també ha assistit Barnier que ha tornat a explicar els motius de la importància de la salvarguarda per a Irlanda. «No és una qüestió ideològica, és una qüestió pragmàtica. ¿Per què aquest tema és tan crucial? Senzillament perquè a Irlanda és l’únic lloc on el Regne Unit té una frontera terrestre amb la UE. Tenim una situació política específica», ha recordat.

El negociador europeu també ha apuntat la importància de les relacions futures i ha recordat que una col·laboració ambiciosa entre les dues parts exigirà «igualtat de condicions» per evitar el dúmping social, econòmic i mediambiental. «El nivell d’ambició del futur acord de lliure comerç dependrà de les garanties que obtinguem en matèria social, mediambiental, de competència o ajuts públics», ha explicat.