EL FUTUR D'EUROPA

Reunió sense avanços entre Johnson i Juncker per desencallar el 'brexit'

La Comissió Europea assegura que el 'premier' no ha presentat propostes alternatives a la salvaguarda irlandesa

zentauroepp49888504 luxembourg  luxembourg   16 09 2019   acting european commis190916165806

zentauroepp49888504 luxembourg luxembourg 16 09 2019 acting european commis190916165806 / JULIEN WARNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’expectació generada entorn de la primera reunió de treball entre el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, era gran. Fa setmanes que les converses del brexit estan en punt mort i sota una paràlisi absoluta a causa de la negativa del dirigent britànic a acceptar la salvaguarda (el conegut backstop) per evitar la tornada d’una frontera física a l’illa d’Irlanda. I la trobada d’aquest dilluns a Luxemburg tampoc ha aconseguit desencallar el procés. 

El britànic s’ha presentat en la reunió sense propostes concretes i amb el mateix missatge que repeteix des de fa setmanes. No acceptarà el manteniment del backstop, que la UE considera vital per protegir tantl’acord de pau del Divendres Sant com el mercat únic europeu i que, segons Johnson, atraparà el Regne Unit en la unió duanera amb la UE indefinidament. I tampoc demanarà una pròrroga del ‘brexit’ més enllà del 31 d’octubre. Un missatge a què l’Executiu comunitari ha respost amb la seva habitual paciència però amb fermesa.

«El president Juncker li ha recordat que és responsabilitat del Regne Unit presentar solucions legalment operatives que siguin compatibles amb l’Acord de Retirada i ha remarcat la voluntat i disposició de la Comissió a examinar si aquestes propostes compleixen els objectius de la salvaguarda, però les propostes encara no s’han realitzat», ha explicat la CE en un comunicat. El text recorda la importància crucial que tindrà la cimera de líders de la UE del 17 i 18 d’octubre, a dues setmanes de la data de sortida. 

Converses diàries

Per aconseguir una sortida ordenada, la UE està disposada a treballar les 24 hores del dia, els set dies per setmana, però afirma que si l’estratègia de Johnson és el ‘divideix i venceràs’ sortirà perdent perquè els 27 continuaran units. De moment, segons han anunciat els britànics en un altre comunicat, «els líders han pactat que les discussions han d’intensificar-se i que aviat les reunions seran diàriament». Juncker i Johnson també han acordat, segons la delegació britànica, mantenir converses en l’àmbit polític, entre Barnier i el secretari per al‘brexit’, David Frost, d’una banda, i el president Juncker i Johnson, d’una altra.

La reunió entre els dos dirigents, que ha sigut qualificada d’«amistosa» pel bàndol europeu i «constructiva» per part dels britànics, ha tingut lloc en un cèntric restaurant de Luxemburg. Al dinar també ha acudit el negociador en cap de la UE, Michel Barnier, a qui diverses desenes de ciutadans contraris al ‘brexit’ li han demanat: «Salva’ns, Michel».  

Notícies relacionades

Johnson, que s’ha reunit posteriorment amb el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, ha cancel·lat una roda de premsa conjunta prevista amb Bettel, que sí que ha comparegut finalment davant de la premsa, per reiterar que l’acord de sortida és la millor solució, que no es renegociï i que si els britànics tenen alguna alternativa l’han de posar per escrit.

«Tenim un acord de sortida sobre la taula i és el de l’any passat. No hi ha canvis, no hi ha propostes concretes. Necessitem propostes per escrit. Deixi de parlar i actuï», ha indicat amb exasperació al costat del faristol buit de Johnson. Segons la televisió britànica Skynews, Johnson hauria optat per cancel·lar la seva aparició per evitar les esbroncades dels ciutadans anti-‘brexit’ concentrats davant el lloc de la roda de premsa.