eleccions legislatives

Avigdor Lieberman: la clau de la governabilitat a Israel

Exministre de Defensa de Netanyahu, de caràcter agressiu i inflexible, s'ha convertit en la figura clau per a la formació del pròxim Executiu israelià

zentauroepp49908651 avigdor lieberman  leader of the israeli secular nationalist190918173917

zentauroepp49908651 avigdor lieberman leader of the israeli secular nationalist190918173917 / JALAA MAREY

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Avigdor Lieberman, líder del partit d’ultradreta laic Israel Beitenu, és el veritable protagonista del sainet electoral israelià. Va provocar la dissolució de l’últim govern i l’avanç electoral, i va impedir que Benjamin Netanyahu formés executiu després dels comicis d’abril. Ell ara podria decantar la balança entre el partit Likud, de Netanyahu, i la coalició Blau i Blanc, de Benny Gantz, si presta a un dels dos els 9 escons que va obtenir ahir a les eleccions. 

Però el que pretén Lieberman, ha dit, és portar al Likud i al Blau i Blanc a un gabinet d’unitat de forces laiques que l’inclogui a ell, fins i tot sota el comandament de Netanyahu. Per entrar al Govern, no obstant, exigeix matrimoni civil, reclutament militar i educació secular per als ultraortodoxos i transport públic i comerços oberts a Shabat. La jugada li podria sortir malament si Blau i Blanc i el Likud decideixen unir-se prescindint d’ell.

Exministre de Defensa malgrat haver acabat el servei militar amb el rang de cap, en un país ple de generals ficats en política, Lieberman va impulsar una llei de servei militar obligatori per als jueus religiosos, rebutjada pels partits utraortodoxos amb què compartia Govern. Per això va abandonar l’Executiu, la qual cosa va comportar nous comicis.

Incongruències

Nascut el 1958 a Kishinev (Chisnau, Moldàvia) en època de la Unió Soviètica, amb el nom d’Evet, Lieberman és conegut per les seves declaracions extremistes i incongruències, cosa que no va impedir que Netanyahu el nomenés cap de la diplomàcia israeliana el 2009. Fill d’un escriptor que va servir a l’Exèrcit Roig i va passar set anys a Sibèria, va rebre una educació en la qual es va destacar la seva identitat jueva. Fins als tres anys només va parlar ídix, però després va aprendre rus, romanès, hebreu i anglès.

Amant de la literatura russa i aspirant a poeta, es va formar com a pèrit hidràulic a Kishinev fins que el 1978 la seva família va emigrar a Israel, on va estudiar Relacions Internacionals i Ciències Polítiques. Mentre estudiava va ser mosso d’equipatges a l’aeroport, es va ocupar de la seguretat d’un club nocturn i va ser membre del grup d’estudiants Kastel, que va protagonitzar incidents amb palestins, i era pròxim al Likud, partit líder de la dreta on va ingressar.

Antic sindicalista

Notícies relacionades

El 1988, Lieberman, antic sindicalista, va començar a treballar amb Netanyahu, elegit líder del Likud el 1993. Va ser director general del partit i de l’oficina del primer ministre, però després va dimitir per desacords amb Netanyahu. El 1999, Lieberman, casat i pare de tres fills, va fundar Israel Beitenu, una plataforma per a immigrants soviètics de línia dura. 

De caràcter agressiu i inflexible, proposa intercanviar amb els palestins zones de majoria àrab a Israel per àrees de Cisjordània on hi ha colònies jueves. Ell viu a la de Nokdim, a prop de Betlem. Si els palestins es neguen a anar-se’n d’Israel, suggereix pagar-los perquè ho facin.

Temes:

Israel