ELECCIONS A ISRAEL

Gantz avantatja per poc Netanyahu amb el 90% del vot escrutat

El líder de la coalició Blau i Blanc afirma que treballarà per construir un Executiu «d'unitat àmplia» i que parlarà amb tots els partits

Per la seva banda, el primer ministre sortint, Netanyahu, assegura que negociarà per crear «un Govern sionista fort» i alerta contra un que depengui dels àrab

zentauroepp49898020 ultra orthodox jews watch rabbi israel hager vote in bnei br190917204023

zentauroepp49898020 ultra orthodox jews watch rabbi israel hager vote in bnei br190917204023 / Oded Balilty

5
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Amb el 90% del vot escrutat Israel, la coalició centrista-dretana de Blau i Blanc de Beni Ganzt manté un lleuger avantatge davant el dretà Likud de Benjamin Netanayahu. Es manté, doncs, l’estira-i-arronsa entre els dos candidats a dirigir el pròxim Govern israelià.

Segons dades del Comitè Electoral Central, Blau i Blanc ha aconseguit el 25,66 % dels sufragis, cosa que correspondria a 32 escons, un més que el Likud, que amb el 25,03 % dels sufragis es quedaria a 31 seients.

Els sondejos a peu d’urna de les televisions israelianes tampoc van assenyalar ahir a la nit un clar guanyador de les eleccions generals tan sols cinc mesos després de les anteriors i que el procés acabés sense la formació d’un govern i la convocatòria de nous comicis.

Les enquestes van mostrar un empat tècnic entre els dos principals candidats. El sondeig de la cadena de televisió Kan va assenyalar un empat a 32 diputats entre el Likud, el partit de dretes liderat per Netanyahu, i la coalició centrista Blau i Blanc de Gantz. Els canals 12 i 13, en canvi, van donar la victòria a Gantz, per 33 o 34 seients davant els 32 per a Netanyahu. L’escenari és similar al delscomicis del mes d’abril.

La gran incògnita ara, sigui quin sigui el resultat final, és si algun dels dos candidats és capaç de formar les coalicions necessàries per poder formar un Govern.

Alternatives

Els àrabs només entrarien en un govern israelià o li donarien el seu recolzament extern si s’acceptessin les seves peticions, que no atendrà a cap formació. Gantz va dir durant la campanya que no volia el recolzament àrab.

La clau la tindrà, probablement, l’exministre de Defensa Avigdor Lieberman, el partit d’ultradreta del qual, Israel Casa Nostra, tindria entre 8 i 10 escons. Netanyahu no pot formar un executiu sense els escons de Lieberman i sembla clar que aquest no té intenció d’oferir-los-hi.

Lieberman es va mostrar partidari durant la campanya electoral d’un Govern d’unitat entre el LikudBlau i Blanc i el seu partit, però potser exigirà que no estigui liderat per Netanyahu. Una altra possibilitat seria que el Likud i Blau i Blanc pactessin un Executiu unitari.

Però jutjant pels discursos que han pronunciat Netanyahu i Gantz davant dels seus simpatitzants a Tel Aviv, cadascú intentarà formar Govern pel seu compte.

Unitat i reconciliació

Gantz va pujar a l’escenari del lloc on es va organitzar la caserna electoral de Blau i Blanc i va prometre que treballarà per construir un «govern d’unitat àmplia» a Israel. «Hem de treballar ràpidament» per reparar les divisions a la societat israeliana, va indicar Gantz.

Israel «està ferit i ha arribat el moment de curar-lo [...] La unitat i la reconciliació estan per davant», va assenyalar l’exgeneral, i va instar els seus rivals polítics «a treballar junts».

Gantz va explicar que havia parlat amb els líders de la coalició Laboristes-Gesher i de la Unió Democràtica i tots tres van acordar reunir-se aviat.

El líder de Blau i Blanc va assegurar que té intenció de trucar a Liberman aviat i que vol parlar amb «tots» els partits.

«El viatge per reparar la societat israeliana comença» aquesta nit, va afirmar Gantz entre fervorosos aplaudiments dels seus seguidors, que cridaven: «Aquí ve el pròxim primer ministre d’Israel».

«Per descomptat, esperarem els resultats reals, però sembla que hem complert la nostra missió» i «Netanyahu no», va declarar Gantz.

Atac a la Llista Conjunta àrab

El primer ministre israelià no té la mateixa sensació. Amb veu ronca, però amb la seva contundència habitual va recalcar que Israel necessita «un govern fort, un govern estable, un govern sionista, un govern que sigui compromès amb Israel coml’Estat nació del poble jueu».

Davant dels simpatitzants que es van congregar a la seu electoral del Likud, Netanyahu va advertir que «no hi pot haver un govern que confiï en els partits àrabs antisionistes, que lloen i glorifiquen els terroristes, que maten els nostres soldats, nens», amb referència a la Llista Conjunta àrab.

Des del públic, el van interrompre crits de «no volem la unitat», amb referència a un possible govern d’unitat entre diverses formacions.

«Encara estem esperant els resultats. Però una cosa està clara, l’Estat d’Israel es troba en un punt d’inflexió històric. Ens estem enfrontant a immenses oportunitats i desafiaments, incloent l’amenaça existencial de l’Iran», va assenyalar Netanyahu.

Poder Jueu, fora

Els partits ultraortodoxos Judaisme Unit de la Torà i Shas, haurien obtingut 7 i 8 escons, respectivament. La formació nacional religiosa Yemina (Dreta), d’extrema dreta, hauria aconseguit 7 seients en el Parlament, però el partit més extrem, Otzma Yehudit (Poder Jueu) quedaria fora de la Cambra. 

Les coalicions de centreesquerra del Partit Laborista amb Ghesher i la Unió Democràtica, liderada per Meretz, tindrien només cinc escons cada una.

Més afluència a les urnes

L’afluència a les urnes ha sigut més gran del que esperaven la majoria d’analistes, que auguraven una apatia de molts electors reticents a votar en comicis repetits que no s’ha produït. Segons les dades del Comitè Electoral, la participació en els comicis d’avui ha sigut del 69,4%, un punt per sobre de la del 9 d’abril.

Gairebé 6,5 milions d’israelians han votat en 10.885 centres electorals instal·lats a tot Israel i a les colònies jueves als territoris palestins ocupats de Jerusalem Est i Cisjordània, així com en els alts del Golan, zona siriana ocupada.

Violació de la llei

«Espero que puguem canviar el primer ministre. Vull més igualtat i que s’escolti tot el món, no només alguns grups», afirmava Amnon Ramon, veí de Jerusalem de 85 anys, al sortir de votar en un institut del barri de Rehavia.

«Ja no crec més en la divisió de dreta i esquerra, crec que hi ha gent preocupada pel país i d’altra més per ella mateixa. Netanyahu s’està intentant salvar a ell mateix», va reiterar Ramon.

Notícies relacionades

En canvi, Adina Messing, una infermera de 25 anys, mare de dos fills, espera que Netanyahu torni a governar amb l’ajuda de partits coml’ultradretà Yemina, el que ha votat per «créixer i construir-nos com a país jueu i reconnectar amb el nostre passat per aconseguir un bon futur».

La jornada electoral, que a Israel és festiva, ha transcorregut de forma pacífica, però amb petits incidents, alguns protagonitzats per Netanyahu, que ha violat la llei electoral al concedir dues entrevistes de ràdio. El mandatari s’ha passat el dia fent una crida als ciutadans a votar per contrarestar «la gran afluència a les urnes a les zones àrabs i els bastions de l’esquerra».