EL REGNE UNIT EN UN DILEMA

Johnson nega haver enganyat la reina d'Anglaterra

El primer ministre britànic espera la resolució del Tribunal Suprem sobre el tancament del Parlament

zentauroepp49826554 britain s prime minister boris johnson visits the nlv pharos190912194544

zentauroepp49826554 britain s prime minister boris johnson visits the nlv pharos190912194544 / Daniel Leal-Olivas

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson ha negat categòricament haver enganyat la reina sobre les raons per suspendre el Parlament. «És clar que no», ha sigut la seva emfàtica resposta, mentre provava de restar importància a la sentència de tres jutges escocesos declarant il·legal el tancament de la Cambra. «El Tribunal Superior d’Anglaterra està completament d’acord amb nosaltres, però és el Tribunal Suprem el que decidirà», va afirmar. Dijous un altre tribunal a Irlanda va decidir a favor del govern sobre la legalitat de la suspensió. El Suprem té previst reunir-se a partir de dimarts que ve, durant tres dies, per estudiar les apel·lacions dels tres casos.

Johnson ha insistit que s’està avançant en els contactes amb Brussel·les. «Estic molt esperançat que es pugui aconseguir un acord en aquesta cimera crucial [de la UE a mitjans d’octubre]. Estem treballant molt dur», ha afirmat. Però el cap negociador de la UE, Michael Barnier, ha advertit que continua esperant veure les propostes britàniques per resoldre el problema de la frontera amb Irlanda del Nord i ha afegit que encara no hi ha prou iniciatives per reobrir les negociacions. «Continuem estant llestos per examinar objectivament qualsevol proposta legal del Regne Unit», ha afirmat.

Bloqueig electoral 

Notícies relacionades

Johnson desatén les contínues peticions exigint la reobertura del Parlament. L’aliança de forces de l’oposició podria estar planejant bloquejar una futura elecció a la Cambra dels Comuns fins que el ‘brexit’ no s’hagi resolt, bé amb un acord, o amb un segon referèndum.

Aquesta és l’estratègia exposada per l’exdiputat conservador, ara independent, Oliver Letwin, responsable de la llei aprovada pels parlamentaris, que ha bloquejat la sortida sense cap pacte. «Necessitem resoldre el tema del brexit abans d’una elecció general perquè sigui l’elecció del govern que vols tenir, deixant a part la resolució del ‘brexit’», ha explicat en una entrevista al’Evening Standard«Això no és un joc. Es tracta del destí dels nostres estimats compatriotes», ha agregat.