UN FIDEL DE MACRON

Imputat el president de l'Assemblea Nacional francesa per presumpta corrupció

Emmanuel Macron acompanya Richard Ferrand, que ha descartat dimitir

La justícia li retreu haver beneficiat la seva parella en una dubtosa operació immobiliària

zentauroepp49821651 file photo   president of the french national assembly richa190912095814

zentauroepp49821651 file photo president of the french national assembly richa190912095814 / Benoit Tessier

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Males notícies per a Emmanuel Macron. El president de l’Assemblea Nacional francesa, pes pesant de La República en Marxa (LREM) i quarta institució de l’Estat, Richard Ferrand, ha sigut imputat aquest dimecres a la nit per un presumpte delicte de corrupció desprésd’un tens interrogatori de gairebé quinze hores en un tribunal de Lilla.

La justícia investiga el seu paper en una dubtosa operació immobiliària que va beneficiar la seva parella quan Ferrand estava al capdavant de les Mútues de Bretanya, un organisme sense finalitat de lucre que agrupa 70 de les mútues de la regió de Finisterre. Els tres jutges que instrueixen el sumari han trobat prou indicis per inculpar-lo per apropiació indeguda.

L’assumpte, revelat el maig del 2017 per ‘Le Canard Enchaîné’ el va obligar llavors a deixar la seva cartera de ministre de Cohesió Territorial només un mes després de la formació del primer Govern de Macron, però ara Ferrand ha assegurat a través d’un comunicat que no pensa dimitir i que està decidit a seguir al capdavant de l’Assemblea.

A la seva manera de veure, no hi ha cap element nou en el dossier, arxivat l’octubre del 2017 per la Fiscalia de Brest però reobert un any més tard arran d’una nova denúncia presentada per Anticor, una associació de lluita contra la corrupció que es persona com a acusació civil.

Emmanuel Macron li ha donat el seu suport i manté «tota la seva confiança» en ell, segons ha declarat la portaveu governamental, Sibeth Ndiaye, que ha demanat respectar la presumpció d’innocència i l’ha definit com un home «lleial, honest i amb una trajectòria política exemplar».

Ferrand va dirigir les Mútues de 1998 a 2012 i se li recrimina que el 2011 comprés un local comercial a Brest perquè la seva parella, Sandrine Doucen, pogués després llogar-lo a les Mútues.

Tant la compra (375.000 euros) com les reformes del local (184.000 euros) es van finançar amb els diners del lloguer transferit a l’empresa propietat de Doucen, segons ‘Le Canard Enchaîné’.Malgrat que hi havia altres opcions, les Mútues van optar per la de la parella de Ferrand, que sempre va negar irregularitats argumentant que es va tractar de la millor oferta.

El president de l’Assemblea Nacional s’arrisca a tres anys de presó i una multa de 200.000 euros. Malgrat les peticions de dimissió en el camp de l’oposició, l’entorn de Ferrand insisteix que la seva imputació no significa que sigui culpable i que renunciar al seu lloc debilitaria el principi del dret a la defensa.

Moralitzar la política

Ferrand va ser el primer parlamentari que es va unir al moviment polític d’Emmanuel Macron el 2106. Junts van fer campanya defensant entre altres coses la necessitat de moralitzar la vida política. 

Notícies relacionades

Els problemes judicials de Ferrand el col·loquen en una posició de debilitat coincidint amb un moment clau a la Cambra baixa. Aquesta tardor es debaten textos d’enorme pes social i potencialment explosius, com l’extensió de la reproducció assistida a parelles de lesbianes o la reforma de les pensions.

La situació de Ferrand, un referent al grup parlamentari de LREM i home proper al president, podria malmetre també la imatge del mateix Macron.  El líder de LREM a l’Assemblea, Gilles Le Gendre, li ha expressat a Twitter un fidel recolzament a Ferrand. «Cap dubte que l’examen dels fets demostrarà la seva integritat», ha escrit.