28 set 2020

Anar al contingut

18 ANYS DE L'ATEMPTAT

Trump promet intensificar la lluita contra els talibans en l'aniversari de l'11-S

Multitudinària commemoració de la tràgica efemèride, que es va saldar amb gairebé 3.000 morts i 6.000 ferits

El Periódico

Trump promet intensificar la lluita contra els talibans en l'aniversari de l'11-S

JUSTIN LANE

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha promès una vegada més intensificar la lluita contra els talibans a l’Afganistan després de la cancel·lació dissabte d’una reunió amb aquest país per tancar un acord de pau. «En els últims quatre dies, hem colpejat el nostre enemic més fort que mai, i així continuarà», ha manifestat el mandatari en una cerimònia del Pentàgon 18 anys després de l’atemptat de l’11 de setembre.

Al referir-se al bombardeig de Kabul en el qual va morir un soldat nord-americà i que va forçar la cancel·lació de la reunió secreta planejada, Trump ha explicat que els talibans volien exhibir la seva força, però que, de fet, havien demostrat la seva «debilitat».

Silenci sepulcral

Coincidint amb la tràgica efemèride, els novaiorquesos han retut homenatge a les víctimes dels atacs de l’11-S, en un intent de garantir que els joves mai oblidin l’atemptat més sagnant de la història del país. Els funcionaris electes i antics alts càrrecs de Nova York, així com una multitud entre la qual es trobaven els familiars de les víctimes, s’han concentrat on es va produir l’atac contra les Torres Bessones del World Trade Center. El lloc s’ha convertit en un monument a les gairebé 3.000 persones assassinades i 6.000 ferides en els atemptats.

La multitud va mantenir un minut de silenci a les hores exactes en què els avions segrestats van colpejar successivament les Torres Bessones, que van acabar en flames i es van convertir en una trampa mortal per a les persones empleades en aquests gratacels de més de 100 pisos.

Al capdavant d’aquesta cerimònia, en què les qüestions polítiques acostumen a passar a un segon pla, hi havia el governador de Nova York, Andrew Cuomo, l’actual alcalde de la capital financera dels Estats Units i els seus predecessors: el demòcrata Bill de Blasio; Rudy Giuliani, alcalde en el moment dels atacs, i Michael Bloomberg, que va presidir el projecte de reconstrucció en aquesta part de Manhattan.