Reforestació

Hondures anuncia la sembra de més de dos milions d'arbres

Hernández va assenyalar que al concloure aquest any se sembraran més de dos milions d'arbres per atendre unes 80.000 hectàrees a tot el país centreamericà

arboles

arboles / JOAN MATEU PARRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’Hondures, Juan Orlando Hernández, va anunciar aquest dimarts que el seu govern sembrarà més de dos milions d’arbres en conques hidrogràfiques i àrees afectades pels incendis, la tala i el corc escorçaire, i va demanar de nou recolzament perquè el seu país pugui accedir a recursos del Fons Verd del Clima.

L’anunci el va fer Hernández després de la visita que va fer a un dels 30 vivers que a nivell nacional té l’Institut de Conservació Forestal (ICF), a Tegucigalpa.

La idea, segons les autoritats, és reforestar les conques hidrogràfiques i les àrees afectades pels incendis, la tala i la plaga del corc escorçaire, que es multiplica amb les altes temperatures producte del canvi climàtic.

El governant va indicar que la seva Administració pretén «massificar» la sembra d’arbres, principalment en zones afectades pel corc, la tala i les cremes, amb èmfasi a les conques hidrogràfiques que proveeixen les recol·lectores d’aigües i els rius a les zones productives.

«Anem amb un programa bàsic per a les comunitats llunyanes, de canviar la manera de plantar arbres tradicionals pels que són per a fusta», va remarcar.

Hernández va assenyalar que al concloure aquest any se sembraran més de dos milions d’arbres per atendre unes 80.000 hectàrees a tot el país centreamericà.

«Finalment estem desenredant el Fons Verd del Clima, que ha sigut una cosa difícil, ha sigut una tortura. Parlava ahir a la nit amb la ministra de Finances, Rocío Tábora, que ja s’han firmat uns convenis per atendre diversos sectors simultàniament», va explicar.

Sembra i cura

Va dir que els hondurenys no poden continuar sembrant i deixar l’arbre «sense cuidar-lo en el seu creixement» i es va preguntar «¿què hem fet per frenar els efectes del canvi climàtic?».

Va destacar que a Israel l’aigua és tractada a través de plantes dessalinitzadores per tenir aigua potable i altres feines de casa i fins i tot per a les sembres.

«Nosaltres hem de canviar, aquí no cau menys aigua que a Israel; és clar que en cau més», va emfatitzar el president hondureny, que va assenyalar que l’escassetat del líquid afecta tot el territori hondureny.

«Això no ho teníem fa 30 anys, però la pregunta que ens hem de fer és: ¿Què hem estat fent? És moment d’unir-nos tots», va afegir.

El governant va dir que el seu Govern continuarà sol·licitant recolzament perquè el seu país pugui accedir a recursos del Fons Verd del Clima per mitigar els efectes el canvi climàtic.

Hondures i el canvi climàtic

Hondures, va afegir, és un dels països que «més ha patit els efectes del canvi climàtic i ha contribuït a frenar aquesta problemàtica», va assenyalar, i va preguntar què han fet les nacions que «són potències mundials».

Notícies relacionades

«De què serveix que aquests fons siguin a Corea, si no són al país. Vull que els hondurenys comprenguin que aquests fons han de servir per muntar aquests sistemes de vivers, per pagar-li a la gent i trasplantar l’arbre i cuidar-lo, muntar sistemes de finançament a llarg termini perquè els agricultors muntin els seus sistemes de reg intel·ligent i per al manteniment a la conca d’aigua», va explicar.

El Govern hondureny ha anunciat la disponibilitat d’uns 200 milions de lempires (uns 8 milions de dòlars) per atendre els afectats per la sequera.

Temes:

Hondures