DEFUNCIÓ A L'ÀFRICA

Mugabe: d'heroi a dictador

L'expresident de Zimbabwe, mort als 95 anys, va passar de liderar la independència a sotmetre el poble

fallece el expresidente de zimbabue robert mugabe / periodico

1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez

Gairebé quatre dècades en el poder donen per a molt. I 95 anys de vida, també. La mort de l’expresident de Zimbabwe, Robert Mugabe (1924-2019),mortl’expresident de Zimbabwe, Robert Mugabe (1924-2019) posa el colofó a l’existència d’un mandatari capaç de lluitar per la la llibertat i la democràcia i després dedicar-se a destruir-les.

Quan va néixer, el 1924, l’actual Zimbabwe encara era Rhodèsiauna colònia britànica. Fill d’un fuster, Mugabe va créixer en un país governat per blancs estrangers i la lluita contra el colonialisme va ser el motor dels seus primers passos en política. Les seves crítiques a la gestió britànica el van portar a ser empresonat més d’una dècada sense judici previ. La falta de clemència va quedar patent quan, mentre era a la presó, el seu fill nounat va morir i no se li va permetre assistir al funeral.

Va sortir de la presó convertit en líder de la independència. Amb fama de bon negociador alhora que contundentMugabe es va anar llaurant un perfil de cara a l’opinió pública, que el portaria a guanyar les primeres eleccions de l’acabada de fundar, el 1980, República de Zimbabwe. Els seus interlocutors es referien a ell com «l’home de la guerrilla que pensa».

El Mugabe de llavors, que advocava per portar a tota la població drets com la salut il’educació,  encara distava molt del tirà que, poc abans de ser desposseït del poder per un cop d’Estat, el 2017, a l’edat de 93 anys, encara clamava que només Déu el podia treure d’allà.

Opositors torturats

La promesa de reconciliació democràcia es va començar a diluir en el mateix moment en què el mandatari va notar l’auge d’una oposició susceptible de fer-li ombra. La persecució i les tortures dels opositors van començar a estar a l’ordre del dia i, malgrat que era un secret a veus, no van ser condemnades per la majoria de països africans, que preferien veure només el Mugabe líder anticolonialista.

Notícies relacionades

A més de la vulneració dels drets humans, Mugabe s’arroga l’autoria de portar un país pròsper al desastre econòmic. Hi va contribuir l’episodi viscut l’any 2000 quan, per guanyar-se simpaties just abans d’unes eleccions, va orquestrar que població negra destruís i ocupés granges explotades per blancs. La inflació va arribar a percentatges estratosfèrics

Asceta, Mugabe mai va tastar l’alcohol. Es va casar en segones núpcies –la seva primera dona havia mort de càncer– amb Grace Marufu, amb qui té tres fills. L’últim el va tenir amb 73 anys.