06 juny 2020

Anar al contingut

CURSA ARMAMENTÍSTICA

Rouhani rebutja qualsevol relació bilateral amb els EUA

El president iranià deixa en paper mullat l'anunci del president Macron en la recent cimera del G-7

El Periódico

El president iranià, Hassan Rouhani, ha  assegurat que el seu país no mantindrà negociacions bilaterals amb els Estats Units i que, en cas que aixequi les sancions contra l’Iran, hi hauria únicament un diàleg multilateral al costat de la resta de membres de l’acord nuclear del 2015.

"Ho hem dit una vegada i una altra, i ho repetim: no tenim intenció de mantenir converses bilaterals amb els Estats Units. Mai ho hem fet i mai ho farem", va subratllar en un discurs televisat davant del Parlament iranià.

Rouhani va indicar que "mai" van respondre a les crides a aquestes negociacions, ensorrant clarament l’anunciat pel president francès, Emmanuel Macron, recentment sobre una possible trobada entre els mandataris de l’Iran i els EUA, Donald Trump.

 Rouhani va matisar que si els EUA aixequen "totes les seves sancions" contra l’Iran, "és possible que formi part de les negociacions del 5 +1", en al·lusió al nom donat al grup de potències que va firmar amb l’Iran l’acord nuclear el 2015 (EUA, Rússia, Xina, França i el Regne Unit més Alemanya).

Ruptura del pacte

Des del maig del 2018, quan va retirar els EUA del pacte, les converses s’han desenvolupat entre l’Iran i els altres cinc països, el grup conegut com a 4+1.

"Quan parlem de negociacions, només ens referim a si es torna a la situació anterior del JCPOA (sigles en anglès de l’acord nuclear)", va precisar Rouhani, que abans havia donat a entendre que hi podria haver converses directes amb els EUA.

A causa de les sancions nord-americanes i al fracàs de la resta de signants a contrarestar-les, l’Iran ha deixat de complir alguns dels seus compromisos nuclears, com són els límits a l’emmagatzemament d’urani i al seu nivell d’enriquiment.

Les autoritats perses tenen la intenció de fer nous passos en aquesta línia divendres, quan acaba el seu segon ultimàtum, segons va recordar en el seu discurs de Rouhani.