CATÀSTROFE NATURAL

L'huracà 'Dorian' amenaça Florida després de devastar les Bahames

La tempesta perd intensitat i queda reduïda a un huracà de categoria 2 en el lent avançament cap al nord-oest

la costa sureste de eeuu se prepara para la llegada del huracan dorian / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

L’huracà Dorian s’ha acarnissat amb extrema virulència sobre les Bahames, on ha deixat almenys cinc morts i una enorme destrucció. "Som al mig d’una tragèdia històrica", va declarar el primer ministre bahamià, Hubert Minnis, abans que la tempesta abandonés el cel de l’arxipèlag. Tot i que l’huracà ha anat perdent intensitat, ha quedat pràcticament suspès sobre el nord de les Bahames durant les últimes 48 hores i ha deixat escenes de barris inundats, vivendes arrencades pels vents i recerques desesperades per trobar els supervivents. Molts models apunten que només fregarà el litoral dels Estats Units, però el perill no ha passat. Cinc estats han declaratl’estat d’emergència i més d’un milió de persones han rebut ordres d’evacuació

La lenta progressió del Dorian ha exacerbat el seu poder de destrucció. Si bé ha passat a ser un huracà de categoria 2 des que dissabte va tocar terra a les illes Abaco amb categoria 5, com el pitjor huracà registrat en la història de les Bahames, arrossega encara uns vents sostinguts de 177 quilòmetres per hora i està deixant fins a 90 centímetres de pluja per metre quadrat en alguns punts de l’arxipèlag. Aquesta situació ha inhabilitat alguns hospitals bahamians i ha transformat les pistes del’aeroport de Freeport (Gran Bahama) en un riu procel·lós de dos metres d’altura.

Notícies relacionades

"La devastació és extensa i no té precedents", ha dit el seu primer ministre. La previsió és que vagi creixent la xifra de morts a mesura que passi la tempesta i puguin operar amb una mica més de normalitat els serveis de rescat. Un primer recompte de la Creu Roja apunta que unes 13.000 vivendes haurien quedat afectades o completament destruïdes. La situació és desesperada. Centenars de trucades han col·lapsat els telèfons d’emergències. Hi ha veïns que han hagut de buscar refugi a les teulades, inclosa una dona que va haver de fer un forat al sostre de casa seva per escapar amb els seus sis nets abans que s’ofeguessin, segons algunes informacions. 

La tempesta comença a desplaçar-se una mica més ràpid cap al nord-oest. "L’huracà s’acostarà perillosament a la costa est de Florida a mesura que avanci el dia i fins dimecres a la tarda", ha alertat el Centre Nacional d’Huracans dels EUA, que no preveu que arribi a endinsar-se al seu territori. També Geòrgia, les Carolines i Virgínia es preparen per bregar amb les pluges torrencials, l’avinguda de la marea i els vents del ‘Dorian’. No és l’única preocupació de les autoritats nord-americana. Al golf de Mèxic ha començat a formar-se una depressió tropical que amenaça de deixar pluja abundant a Texas.

Temes:

Huracans Bahames