EL REGNE UNIT, EN EL DILEMA

Johnson amenaça amb una purga en el seu propi partit

El primer ministre avisa els conservadors que si recolzen una llei que prohibeixi el 'brexit' dur estaran facilitant l'arribada de Corbyn

L'oposició laborista confirma que aquesta setmana intentaran aprovar una legislació per frenar Johnson

26/08/2019 26 August 2019, France, Biarritz: UK Prime Minister Boris Johnson attends the closing press conference of the G7 Summit. Photo: Michael Kappeler/dpa

26/08/2019 26 August 2019, France, Biarritz: UK Prime Minister Boris Johnson attends the closing press conference of the G7 Summit. Photo: Michael Kappeler/dpa / Michael Kappeler/dpa (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
A. Niubó

El primer ministre britànicBoris Johnson, amenaça amb una purga en el seu propi partit contra aquells que s’oposin al 'brexit' dur. El ‘premier’ va advertir diumenge als rebels del seu partit que, si intenten frenar el 'brexit' dur amb l’aprovació d’una llei al Parlament aquesta setmana, estaran facilitant l’arribada al poder de l’extrema esquerra de Jeremy Corbyn. "Vull que tots al partit ens unim i implementem el 'brexit'", va dir al 'Sunday Times'. El Partit Conservador està dividit en aquest assumpte i fa tres anys sense que no sap com evitar la ruptura.

També els va dir que, alçant-se contra ell, estaran afavorint la Unió Europea (UE) perquè aquesta continuarà sense voler negociar. I va reiterar que està convençut que la UE no vol treure la salvaguarda irlandesa ni reobrir el diàleg perquè sap que el Parlament de Westmister pararà el 'brexit' sense acord. "La gent que diu que està lluitant per evitar el ‘brexit’ dur, en realitat el fa més probable", va afirmar.

Les declaracions de Johnson xoquen amb les del cap negociador europeu, Michel Barnier, que ahir, en una columna al 'Sunday Telegraph', va descartar eliminar la salvaguarda per "mantenir la integritat del mercat únic". Barnier també va confessar que no comprenia l’estratègia de Johnson de fixar un 'brexit' dur ja que, tot i que surtin el 31 d’octubre, "de tota manera ens haurem d’asseure a negociar les dues parts".

Reobertura del Parlament

El Parlament es torna a reunir aquest dimarts després de les vacances i tindrà tot just quatre o cinc dies, abans de la suspensió anunciada per Johnson, per intentar aprovar una llei que freni la sortida el 31 d’octubre. El responsable laborista del 'brexit', Keir Starmer, va confirmar ahir que els partits de l’oposició demanaran dimarts una ordre urgent de debat per discutir i aprovar una llei que prohibeixi una sortida abrupta sense consultar els diputats.

En una entrevista televisiva, el coordinador del 'brexit' dur del govern, Michael Gove, no va voler garantir que acceptaran una llei com aquesta. "Estic sobresaltat. Cap govern està per sobre de la llei", li va replicar Starmer. L’oposició compta amb la complicitat del president del Parlament, el també conservador John Bercow, furiós amb "ultratge constitucional" de Johnson.

La clau seran els diputats conservadors contraris a l’estratègia radical de Johnson. Un dels líders dels rebels, David Gauke, va expressar que, si l’obliguen a elegir, posarà per davant l’interès nacional abans que els seus interessos personals. L’europeista Gauke, que va votar a favor del pla de sortida de Theresa May i va deixar molt clar que no vol facilitar l’arribada de Corbyn al poder, es reunirà aquest dilluns amb Johnson.

3.800 milions per a serveis públics

Notícies relacionades

Al seu torn, el primer ministre va anunciar aquest diumenge que destinarà 3.800 milions d’euros extra als deteriorats serveis públics del país. Curiosament ha sigut els deu anys d’austeritat conservadora els que els han menyscabat. En les últimes setmanes havia anunciat 20.000 policies més, precisament el número que ha retallat el govern ‘tory’ des del 2010. S’interpreten tots aquests anuncis en clau electoral. "Aquesta setmana [els rebels ‘tories’] hauran d’escollir entre el meu pla de govern o el del caos de Jeremy Corbyn", va assegurar.

No es descarta que doni un altre cop en els pròxims dies i convoqui eleccions anticipades. En tal cas, inclouria en el seu programa electoral el 'brexit' dur i els comicis es convertirien en plebiscitaris. Una vintena de diputats conservadors han confessat que no podrien recolzar-lo en una campanya si apostés per un 'brexit' dur. Però aquesta seria l’única opció de Johnson de neutralitzar els euroescèptics de Nigel Farage, que s’estan quedant amb els seus votants. La fractura 'tory' sembla inevitable.