24 d’oct 2020

Anar al contingut

EL REGNE UNIT, EN EL DILEMA

Centenars de milers de britànics es resisteixen als carrers al 'brexit' de Johnson

Es manifesten a Londres i 30 ciutats britàniques més per protestar contra el tancament del Parlament

Consideren que es tracta d'un atemptat contra la democràcia i que el primer ministre no té autoritat per dur-lo a terme

A. Niubó

Centenars de milers de britànics es resisteixen als carrers al 'brexit' de Johnson

Alastair Grant (AP)

Tom Tickell, de 73 anys, llueix una pancarta en la qual es llegeix "Fem caure Johnson". És una de les milers de persones que s’han concentrat aquest dissabte a les portes de Downing Street per protestar contra la decisió de Boris Johnson de suspendre el Parlament. Londres és aquest dissabte una de les 30 ciutats britàniques on hi ha protestes. "La simple idea de tancar el Parlament em sembla repugnant, això és el que esperaries de dictadors com Franco. Johnson és ultradreta", denuncia.

"Johnson té un llarguíssim historial de fer les coses malament –afegeix–. Quan era alcalde de Londres va destinar una fortuna per construir un pont que unís Anglaterra amb França a través del canal de la Mànega". El pont mai va arribar a construir-se. Tickell és votant de liberaldemòcrates. Tampoc vol el laborista Jeremy Corbyn en el poder.

Uns metres més enllà, enmig de la multitud, hi ha John Tanton, acompanyat de la seva dona i alçant una pancarta on hi diu "pro-rogue", jugant amb la paraula ‘pròrroga’ per donar-hi el significat de "corrupte", referint-se a Johnson. Han vingut de Northampton, 80 quilòmetres al nord de Londres.

"No és democràtic que un primer ministre que ni tan sols ha sigut elegit per la gent tanqui el Parlament", expressa. Johnson va ser escollit en les primàries 'tories’ per 90.000 militants. Tanton és europeista i aposta per un segon referèndum perquè "han passat moltes coses en tres anys i ara la gent sap a què s’até".

"Ha sigut infidel al país"

Jay Vickspate somriu sorneguerament davant de la porta de Downing, protegit sota unes ulleres de sol. És un estudiant de doctorat de sàtira social de 25 anys de Newcastle. Subjecta una pancarta en la qual arenga a la resistència pel tancament del Parlament. "Com a estudiant de doctorat vull que Boris Johnson segueixi en el poder perquè facilita el meu estudi; no obstant, és un tirà, un xarlatà, li va ser infidel a la seva dona i ha sigut infidel a aquest país també", etziba.

"Crec que l’oposició s’ha d’unir, fer fora Johnson, revocar l’article 50, convocar un altre referèndum, votar seguir a la UE i acabar amb aquesta tonteria", exposa. Prefereix com a primer ministre un líder de centre, tot i que "qualsevol seria millor que Johnson". També assegura que si es materialitza el 'brexit' començarà a buscar països on anar-se’n.

Els manifestants entonen a l’uníson el crit "¡Boris Johnson, quina vergonya!” quan un grup d’uns 30 'brexiters' embolicats en banderes amb la creu de Sant Jordi o la 'union jack' travessen la multitud de gent amb gestos desafiadors, mirada hostil i proclames de "¡ja vam votar!". Els escorten 30 policies que formen un passadís entre la gent i demanen. No hi ha incidents.

Mark Dowinson se’ls mira mentre s’allunyen. Té 40 anys, de Brighton, ben vestit, amb barba. No llueix pancartes ni crida. "Considero que tancar el Parlament és l’acte d’un dictador i que un ‘brexit’ dur trencarà el país", diu. "Estem en una crisi constitucional, l’única solució és interrompre-ho tot i revisar la Constitució –no escrita–, el funcionament del Parlament, com tenir més democràcia i replantejar-nos amb calma quina relació volem amb la UE", proposa. Precisament el rumb invers que ha pres el país amb Johnson.