POLS AL REGNE UNIT

Primer revés a l'intent de frenar la maniobra de Boris Johnson

La justícia escocesa rebutja suspendre cautelarment la mesura i ajorna fins dimarts la vista sobre el tancament del Parlament britànic

L'ex primer ministre John Major se suma a una denúncia contra la decisió del Govern conservador

justicia escocesa desestima temporalmente paralizar el cierre del parlamento / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Primer revés per a l’intent per via jurídica de frenar la maniobra de Boris Johnson de suspendre el Parlament britànicBoris Johnsonsuspendre el Parlament britànic durant un mes. Un tribunal civil d’Edimburg  ha rebutjat el recurs presentat per uns 70 diputats de diversos partits liderats pels nacionalistes escocesos i els liberaldemòcrates contra la decisió del 'premier' de demanar a la reina d’Anglaterra la suspensió temporal de Westminster. Una maniobra amb què Johnson aspira a assegurar-se un 'brexit' sense acord.

Els diputats havien denunciat davant de la justícia escocesa el Govern britànic pel consell que va donar a Elisabet II perquè suspengués el Parlament amb una prerrogativa. Consideren que aquest consell amagava la intenció d’interrompre el curs normal de la democràcia. I per això demanaven la suspensió cautelar de la mesura.

El tribunal escocès ha rebutjat suspendre cautelarment el tancament del Parlament i ha ajornat fins dimarts la vista sobre el cas. El jutge Lord Raymond Doherty ha argumentat que prefereix no pronunciar-se de forma preliminar abans que hi hagi una vista completa en què escoltarà els arguments de totes les parts.

Si prospera la maniobra de Johnson, el Parlament quedaria suspès des de la setmana del 9 de setembre fins al 14 d’octubre, tres dies abans que se celebri la decisiva cimera europea on es decidirà el 'brexit'. D’aquesta manera es redueix el temps de què disposen els diputats per poder frenar la legislació per avortar el 'brexit' dur que impulsa el 'premier'.

Major contra Johnson

L’ex primer ministre britànic John Major s’ha sumat a la denúncia presentada als tribunals de Londres per l’activista contrària al 'brexit' Gina Miller, amb qui miren de suspendre el tancament del Parlament. "Vaig prometre que si el primer ministre suspenia el Parlament per impedir que els diputats s’oposessin als seus plans de ‘brexit’, buscaria una revisió judicial de la seva acció", ha explicat Major a través d’un comunicat.

El dirigent conservador ha remarcat que s’afegeix a aquesta demanda ja presentada per no "duplicar procediments".

La decisió de Major, que va ser primer ministre entre el 1990 i el 1997, entre els mandats de Margaret Thatcher i Tony Blair, suposa un nou cop contra Boris Johnson. Major, que al seu dia es va enfrontar als dirigents més euroescèptics del seu partit, és contrari al 'brexit' i partidari de celebrar un segon referèndum.

Notícies relacionades

La denúncia de Major és la tercera via judicial, a més de la impulsada a Escòcia i una tercera d’oberta a Irlanda del Nord.