Protestes massives

Onada de detencions d'activistes prodemocràcia a Hong Kong

Wong i l'independentista Andy Chan van ser arrestats per la policia hores prèvies a la nova manifestació que tindrà lloc aquest dissabte a la ciutat

activistas hongkoneses detenidos horas antes de nueva oleada de protestas / periodico

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

L’olla hongkonguesa continua sumant ingredients per a l’ebullició. És improbable que la detenció dels més mediàtics líders i legisladors antigovernamentals o la prohibició de la manifestació d’aquest dissabte rebaixin el vigor d’unes protestes que ja preveuen una segona vaga general més excursions a l’aeroport. Els dos bàndols segueixen amb el timó ferm cap a la col·lisió frontal sense que s’entrevegi un final a la vista i amb la certesa que el pitjor encaraha d’arribar.

Joshua WongAgnes Chow i Andy Chan van ser detinguts entre dijous a la nit i aquest matí. Wong va ser abordat pels agents quan es dirigia en metro al seu domicili, forçat a entrar en un vehicle sense distintius policials i conduït a la comissaria de Wanchai per ser interrogat, segons la seva organització política Demosisto. Hores després, va ser alliberat.

Està acusat d’organitzar, incitar i formar part d’assemblea il·legal pelsetge  a aquesta mateixa comissaria el 21 de juny, en les albors de les protestes. Wong és la cara més cèlebre del moviment des que als 17 anys va liderar les massives concentracions de la Revolta dels Paraigües. Wong ja ha complert tres condemnes de presó i va ser alliberat per última vegada al juny.

També en aquelles protestes que van paralitzar el centre financer de l’excolònia durant 79 dies va emergir Chow. La jove va ser detinguda al seu domicili i comparteix amb Wong la seva afiliació a Demosisto i la imputació dels dos últims càrrecs. Chow va ser desqualificada l’any passat per a les eleccions al Parlament. Un tercer afiliat, Ivan Lam, va eludir la detenció per trobar-se fora de Hong Kong.

"Efecte esgarrifós"

“Estem furiosos per l’efecte esgarrifós i el terror que està creant la policia amb aquests arrestos a gran escala”, ha denunciat Demosisto. Des de l’organització es remarca la paradoxa d’aquestes detencions contra un moviment que no té líders visibles i s’organitza de manera assembleària a través de les xarxes socials. Chow ha rebaixat la seva presència al carrer i accentuat el seu activisme des de Facebook.

Wong ha sigut ubic en les concentracions, sense el megàfon amb què va apuntalar el seu lideratge anys enrere i atenent la premsa global als marges de la gentada. “Pequín escolta la nostra veu, però no l’atén. La confrontació seguirà fins que faci cas de les demandes dels hongkonguesos”, deia setmanes enrere a aquest corresponsal als jardins Chater mentre els vianants li mostraven el polze cap al cel i li donaven ànims.

També ha sigut detingut Andy Chan quan anava a agafar un vol amb destinació al Japó. Chan presidia el Partit Nacional de Hong Kong, ja il·legalitzat per la seva inspiració independentista, i ha sigut acusat d’atacar la policia durant les manifestacions al districte fronterer de Sheung Shui contra l’estraperlo dels xinesos de l’interior.  

230819 hongkong 16-9 ep / periodico

El catàleg de detencions el tanquen Cheng Chung-tai i Rick Hui Yui-yu, dos legisladors de l’òrbita prodemocràtica. Tots dos han sigut posats en llibertat sota fiança i han anunciat una roda de premsa per a aquesta tarda.

Notícies relacionades

El Front Civil de Drets Humans ha desconvocat la marxa de demà després que avui fos desatesa la seva apel·lació. La policia ha insistit en el perill de brots violents per denegar el vistiplau a una concentració que es preveia tan massiva com les tres anteriors organitzades pel Front. La manifestació, que pretenia arribar fins a l’Oficina d’Enllaç de Pequín, coincidia amb el cinquè aniversari de la confirmació que Hong Kong no tindria un sufragi universal 'comme il faut', sinó amb un filtrat de candidats des de Pequín. Aquesta fórmula, desdenyada com a frau democràtic, va catalitzar la Revolta dels Paraigües el 2014.

La falta de permís policial no ha tingut efectes pràctics fins ara. Els manifestants han acudit als punts de trobada per admirar les plantes, cantar salms religiosos i participar en la firma d’autògrafs d’artistes alineats amb el moviment. La policia ha aclarit que desatendrà qualsevol imaginativa excusa i ha recordat que l’assemblea general preveu penes de fins a cinc anys.

Temes:

Hong Kong