Noves manifestacions virulentes a Hong Kong

La policia ha de disparar enlaire per dispersar els manifestants, 29 dels quals van ser detinguts dissabte

zentauroepp49572009 topshot   protesters return tear gas in tseun wan in hong ko190826152225

zentauroepp49572009 topshot protesters return tear gas in tseun wan in hong ko190826152225 / LILLIAN SUWANRUMPHA

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La policia i els antigovernamentals es van tornar a enfrontar als carrers de Hong Kong amb una força inusitada que fa avançar el conflicte cap a la desgràcia inexorable. El més positiu i sorprenent que va deixar la jornada va ser l’absència de víctimes mortals, però és improbable que continuï aquesta sort si els joves segueixen en la seva espiral violenta. El seu compromís de divendres de recuperar la via pacifista no va durar més d’unes hores i les seves tàctiques d’atac a les forces de seguretat de l’excolònia han adquirit una virulència exponencial en cada protesta. Una fotografia mostra una jove apuntant amb una pistola.

El dia va començar amb la litúrgica manifestació pacífica. Aquesta vegada va ser a Tsuen Wan, un districte perifèric. La tensió ja s’havia desencadenat a mitja tarda i va seguir en augment fins a la nit. Els activistes van atacar els agents desplegats amb barres metàl·liques, llambordes i còctels molotov. Els van assetjar, van acorralar i van colpejar sense tacte fins a provocar que alguns traguessin a la desesperada la pistola o disparessin enlaire per foragitar-los. En setmanes anteriors havien evitat l’enfrontament a curta distància per dificultar les detencions mentre que ara ja no tenen objeccions ni lligams.

Canons d’aigua

El dia s’havia de recordar com el de l’estrena dels camions amb canons d’aigua adquirits pel Govern local per sufocar les protestes, però la virulència dels xocs va degradar-ne el protagonisme a una nota a peu de pàgina. Els efectius policials es van veure clarament desbordats en determinació i nombre pels activistes.  

Notícies relacionades

Hong Kong entra ja en el tercer mes de protestes amb aquell admirable moviment pacifista que protestava contra la llei d’extradició plenament instal·lat en el vandalisme i amb reclamacions utòpiques. Pequín ha mostrat fins ara un tacte extrem davant les pitjors revoltes en més de tres dècades, delegant-ne la gestió al govern local i esperant que el temps llimés la força dels activistes.

En les protestes de dissabte, un total de 29 persones van ser detingudes, segons va informar la policia de Hong Kong en un comunicat. Es tracta de 19 homes i 10 dones, d’entre 17 i 52 anys, arrestats per delictes com reunió il·legal, possessió d’armes ofensives i agressió a agents de policia.

Temes:

Xina Hong Kong