ROTACIÓ ORDINÀRIA

La Xina relleva tropes a Hong Kong en plena escalada de protestes

Els activistes antigovernamentals convoquen una manifestació dissabte davant de l'Oficina d'Enllaç amb Pequín

zentauroepp49605950 in this photo released by china s xinhua news agency  armore190829140157

zentauroepp49605950 in this photo released by china s xinhua news agency armore190829140157 / Yuan Junmin

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Hong Kong s’ha despertat aquest dijous sobresaltat per unes imatges que semblaven confirmar els seus malsons: les tropes xineses travessant la frontera de matinada . És un moviment rutinari que no suggereix cap Tiananmen imminent però, en plena escalada de protestes a la regió autònoma, no estan els temps per a ensurts a l’excolònia.

Les imatges de la premsa oficial xinesa mostren vehicles cuirassats i camions amb la soldadesca al lloc fronterer del port de Huanggang i forces de la Marina de l’Exèrcit d’Alliberament Popular (PLA) a la base de l’illa de Stonecutters. El moviment respon a la rotació anual del destacament que el PLA té a Hong Kong des de la seva tornada a mans xineses el 1997. El relleu s’ha repetit en 22 ocasions des de llavors i sempre per aquestes dates. "Les tropes estan determinades a protegir la sobirania nacional, la seguretat i el desenvolupament. Compliran el seu deure de defensar Hong Kong i contribuiran a mantenir la prosperitat i estabilitat de Hong Kong", ha destacat l’agència oficial Xinhua. També Macau ha rebut aquesta matinada la seva ració de tropes fresques.

Un cop d’ull a l’hemeroteca confirma que la premsa nacional ha informat cada any d’aquests relleus sense que els mitjans internacionals hi paressin atenció. Però Hong Kong va cap al seu tercer mes de convulsions socials sense final a la vista, amb la violència desencadenada i una manifestació programada aquest dissabte. Aquest horitzó justifica preguntar-se quant li durarà la paciència a Pequín davant la pitjor crisi social en més de tres dècades. Fins ara ha delegat la gestió en el Govern local i s’ha limitat a penjar un parell de vídeos propagandístics en els seus mitjans oficials del seu Exèrcit i dels antiavalots.

8.000 soldats

És més que probable que la ràpida nota explicativa de Xinhua busqués evitar els malentesos, especulacions i pronòstics apocalíptics . "Aquesta rotació s’ha fet després d’una gran reflexió.  Si les tropes haguessin entrat en secret, de nit i sense cap informació, tant la població com la premsa hongkonguesa s’hauria espantat", ha afirmat l’analista militar Zhou Chenming al diari illenc 'South China Morning Post’.

La Xina compta amb uns 8.000 soldats a Hong Kong. Les tropes van desfilar fins a la seva seu del centre de l’illa quan va acabar el període colonial i no se n’han tornat a veure els uniformes verds. Aprofiten la nit per desplaçar-se sempre en vehicles coberts. L’Exèrcit és un anatema a Hong Kong, vinculat encara a la matança de Tiananmen, i la seva actuació mobilitzaria fins i tot els sectors socials més moderats. És més probable que Pequín traslladi policies antiavalots des de l’interior per donar un cop de mà a les desbordades forces de seguretat hongkongueses.

Notícies relacionades

A l’illa s’esperen dies intensos. Aquest dissabte és una data sensible: es compleixen cinc anys des que Pequín va revelar que el sufragi universal promès inclouria un filtre previ de candidats. La fórmula va ser comprensiblement desdenyada a l’excolònia com un frau democràtic i va estimular la revolta dels paraigües. El Front Civil de Drets Humans ha convocat una manifestació que es preveu massiva i que, segons han anunciat els organitzadors, ha sigut prohibida per la policia després dels disturbis del cap de setmana passat. La mesura no té efectes pràctics: les comptades concentracions que no s’han permès en els últims tres mesos han tirat endavant amb un menyspreu olímpic als cinc anys de presó que contempla la llei pel delicte d’assemblea il·legal.

La manifestació és potencialment conflictiva. Primer perquè els activistes han accentuat la seva violència i ja ataquen la policia sense brides. I segon, perquè acabarà a l’oficina d’enllaç de Pequín, on s’han viscut alguns dels disturbis més fragorosos. El bàndol antigovernamental també ha convocat una vaga general per a dilluns.

Temes:

Xina Hong Kong