CONTROVÈRSIA A BERLÍN

Alemanya incompleix el seu bloqueig d'armes a països implicats en la guerra del Iemen

El Ministeri d'Exteriors assegura que ignora quins països participen en els bombardejos perquè les empreses militars prossegueixin les seves exportacions a la regió

undefined49263352 attention editors   sensitive material  this image may offen190830165037

undefined49263352 attention editors sensitive material this image may offen190830165037 / NAIF RAHMA

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya continua venent armes a la guerra del Iemen malgrat haver-se compromès a no fer-ho. Les maniobres del Govern que pilota la cancellera Angela Merkel per esquivar i incomplir les seves pròpies promeses estan arribant a noves quotes.

Segons un informe, l’Executiu assegura desconèixer qui participa en el conflicte, amb la qual cosa les empreses armamentístiques alemanyes poden mantenir les seves lucratives exportacions a la regió. “L’anomenada Coalició Àrab és una unió d’estats liderada per l’Aràbia Saudita en la qual el grup de països involucrats no pot distingir-se de manera fiable dels no participants”, diu el document emès pel Ministeri Federal d’Afers Exteriors, dirigit per Heiko Maas.

D’aquesta manera, el més alt responsable de la diplomàcia alemanya es desentén i assegura que per al Govern “tampoc és possible fer una assignació”. O sigui, Berlín s’escuda en aquest suposat desconeixement per no aplicar la restricció que ells mateixos van aprovar. Concretament, en l’acord de Gran Coalició firmat el març del 2018 es prometia “no autoritzar exportacions d’armes a països involucrats directament en la guerra del Iemen”.

Queixes de l’oposició

L’excusa del ministeri és la resposta a una pregunta de Stefan Liebich, portaveu en política exterior del partit Die Linke (L’Esquerra). “És vergonyós com l’executiu està fingint ignorància aquí”, ha assegurat en declaracions al setmanari ‘Der Spiegel’. El diputat ha remarcat que el preu dels beneficis obtinguts per les empreses del complex militar-industrial alemany “el paga la població civil del Iemen”.

Fins a 65.000 víctimes mortals i una de les pitjors crisis humanitàries de la història recent podrien haver portat el Govern alemany a bloquejar la venda d’armes a la regió. Tot i que l’Executiu es va comprometre reiteradament a no donar més llicències la realitat ha sigut una altra. Així, fins al juny van concedir 112 llicències d’exportació que han suposat vendes per valor de 801,8 milions d’euros a Egipte i 206,1 milions més als Emirats Àrabs Units.

Notícies relacionades

Els dos països han recolzat obertament l’ofensiva liderada per l’Aràbia Saudita contra els rebels hutis al Iemen. L’assassinat del periodista dissident saudita Jamal Khashoggi va forçar Berlín a prohibir la venda d’armes a Riad, però des de principis d’any això també s’ha incomplert al vendre’ls dos vehicles tot terreny blindats per valor de 831.000 euros.

Segons va denunciar l’ONU, fins a 22 milions de persones, un 75% de la població total del Iemen, requereix ajuda humanitària urgent.