Emergència ecològica

El Brasil envia missatge a Macron i defensa la seva sobirania sobre l'Amazònia

El canceller brasiler i membres del Govern de Bolsonaro han mantingut una posició de recel en contra de l'ajuda europea i fins i tot rebutgen els recolzaments econòmics futurs

afp 1jp235

afp 1jp235 / JACQUES WITT (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódcio

El canceller brasiler, Ernesto Araújo, va reiterar la defensa de la sobirania del Brasil sobre l’Amazònia, en resposta a una insinuació del president francès, Emmanuel Macron, perquè la comunitat internacional intervingui en aquesta regió, que pateix les conseqüències de voraços incendis.

"Ningú necessita d’una 'nova iniciativa per a l’Amazònia', com suggereix el president Macron, quan ja existeixen en l’àmbit de la Convenció del Clima de les Nacions Unides, diversos mecanismes per combatre la desforestació", va escriure Araújo a les seves xarxes socials.

L’actitud de Macron

En una entrevista amb la televisió pública francesa France 2 a l’acabament de la cimera del G-7 de Biarritz, al sud-oest francès, Macron va insistir que l’actitud de Bolsonaro el portarà a no ratificarl’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Mercosur.

"Respectem la seva sobirania, però en el tema de l’Amazònia no podem deixar-lo destruir-ho tot", va indicar Macron, que abans havia deixat entreveure la possibilitat d’una acció conjunta internacional per a la defensa de la regió amazònica.

Davant això, el ministre de Relacions Exteriors del Brasil va comentar: "És molt evident l’esforç, per part d’alguns corrents polítics, d’extrapolar qüestions ambientals reals transformant-les en una crisi fabricada, com a pretext per introduir mecanismes de control extern de l’Amazònia". I va afegir: "El Brasil no acceptarà cap iniciativa que impliqui relativitzar la sobirania sobre el seu territori, qualsevol que sigui el pretext i qualsevol que sigui la roba".

La lluita contra els incendis

Les Forces Armades brasileres, mobilitzades pel president Jair Bolsonaro per col·laborar en el combat als incendis que destrueixen part de l’Amazònia, ja actuen en vuit dels nou estats amazònics, després de la petició d’ajuda presentada aquest dilluns per la governació d’Amapá.

La mobilització de les Forces Armades va ser anunciada per Bolsonaro com a primera mesura per combatre els incendisi en mig de les fortes crítiques que ha rebut tant al país com a l’exterior, per les omissions del Govern en el combat a la desforestació il·legal de l’Amazònia.

El Brasil també al·lega que els incendis forestals passen cada any i que l’agost i el setembre són "crítics" per la sequera que afecta l’Amazònia en aquests mesos. De fet, encara que són els més extensos en els últims set anys, d’acord amb dades oficials, els incendis que avui consumeixen part de l’Amazònia no tenen la magnitud dels que van tenir lloc fins al 2004, des de quan estan en caiguda tant aquests sinistres com la desforestació a la regió.

Pla per reforestar

El Govern brasiler va agrair els 20 milions de dòlars d’ajuda al combat als incendis aprovada pels països del G-7, però va aclarir que els utilitzarà com decideixi fer-ho de forma sobirana.  L’ajuda servirà per poder costejar principalment l’enviament d’avions cisterna a l’Amazònia.

Notícies relacionades

Però, una vegada mitigada la urgència, el G-7 també planeja llançar en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides de setembre i coordinat amb les nacions amazòniques, un pla per actuar en lareforestació i la conservació de la biodiversitat. "Considero una excel·lent mesura i una ajuda benvinguda", va dir el ministre brasiler de Medi Ambient, Ricardo Salles, abans d’aclarir que "qui decidirà com utilitzar aquests recursos al Brasil són el poble i el Govern brasilers".

No obstant, el ministre de Presidència, Onyx Lorenzoni, va afirmar al portal de notícies G1, de la cadena Globo, que el Brasil podria rebutjar l’ajuda perquè "aquests recursos potser siguin més rellevants per reforestar Europa, ja que Macron no aconsegueix evitar un previsible incendi en una església patrimoni de la humanitat."