Desastre ambiental

El Brasil desplega milers d'homes per combatre els incendis a l'Amazònia

Uns 44.000 militars s'han desplaçat als territoris assolats per les flames

El Govern d'ultradreta va celebrar que el G7 no hagi seguit Macron en política de sancions al país sud-americà

brasil despliega a miles de hombres para combatir los incendios en la amazonia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Govern d’ultradreta va desplegar 44.000 militars a les zones afectades pels incendis a l’Amazònia i el nombre podria incrementar-se, segons el ministre de Defensa del Brasil, Fernando Azevedo. Fins al moment els estats de Roraima, Rondônia, Tocantins i Pará han sol·licitat l’enviamentd’equips de les Forces Armades perquè auxiliïn les entitats regionals en el combat de les flames que devoren fa dies part els seus boscos i selves. Els uniformats han sigut enviats com a conseqüència de les pressions internacionals i enmig de les deliberacions a França del G7. Les set potències reunides a Biarritz van acordar "ajudar els països afectats" per l’"emergència climàtica".

Jair Bolsonaro i el seu cercle polític han celebrat el resultat d’aquestes deliberacions a Biarritz. Els assessors del president creuen que el president francès Emmanuel Macron no va aconseguir el seu propòsit d’invocar el desastre ecològic al Brasil com a justificació per evitar l’avenç de l’acord de lliure comerç entre el Mercosur i la Unió Europea. Bolsonaro va prendre nota de la relació de forces en la cimera del G7 al punt de donar suport a Facebook un comentari ofensiu a la primera dama francesa Brigitte Macron.

"Si bé els líders europeus recolzen les crítiques de Macron a la política ambiental de Bolsonaro, no han acordat utilitzar el tractat com un instrument de càstig per al Brasil pel control feble dels incendis que afecten la part nord del país. Els aliats del president consideren fonamental el fet que el Brasil hagi obtingut el recolzament públic d’altres països com Xile i Espanya, convidats a participar en el G7", va assenyalar el diari paulista ‘Folha’. Però, per sobre de tot, el Govern va destacar el suport de Donald Trump. El capità retirat va acceptar al seu torn l’ajuda del primer ministre Benjamin Netanyahu. Israel enviarà un avió contra incendis. 

La Força Aèria Brasilera (FAB) va proporcionar dos avions Hèrcules C-130 per recolzar la feina d’extinció d’incendis forestals. Els avions que surten de Porto Velho (RO) ja volen sobre les àrees afectades pel foc. Segons la FAB, cada avió té un equip que consta de cinc tancs i dos tubs que sobresurten per la porta posterior de l’avió i poden transportar fins a 12.000 litres d’aigua. 

INVESTIGACIONS JUDICIALS

Els gairebé 80.000 focus de foc s’han convertit en un problema ambiental de primer ordre que va posar al descobert la negligència del Govern davant de l’avenç de la desforestació. Tot i que Bolsonaro insisteix a assenyalar que els incendis són un problema que el precedeix en la seva gestió, l’Institut Nacional d’Indagacions Espacials (INPE) ha demostrat que les tales de boscos es van incrementar un 278% en relació amb l’agost del 2018. 

Notícies relacionades

El barri d’Ipanema de Rio de Janeiro va concentrar diumenge a la tarda part de l’enuig social amb les autoritats.  "Estem defensant la causa del medi ambient contra les decisions i les coses que està dient el Govern", va dir durant la manifestació el cèlebre compositor Caetano Veloso. "Moriràs de vell, jo pel col·lapse ambiental, fora Bolsonaro, l’Amazònia es queda", "Que se’n vagi [el ministre de Medi Ambient] Ricardo Salles", deien alguns cartells. La marxa va comptar amb la participació de líders de comunitats originàries afectades pel desastre.

Quan divendres passat es va dirigir al país i al món, Bolsonaro va prometre "tolerància zero" amb els promotors d’incendis. El president ja va ser assenyalat com a mentider per Macron i sap que la comunitat internacional espera alguna concordança entre el seu anunci i els fets. En aquest context, el ministre de Justícia i Seguretat, Sergio Moro, va informar que la Policia Federal investigarà els membres d’un grup de WhatsApp que hauria acordat dur a terme un incendi provocat a l’Amazones el passat 10 d’agost. Moro va fer saber que ha rebut l’ordre del president d’investigar l’episodi. "Els incendis criminals a l’Amazones seran severament castigats", va assegurar Moro.