ESPAI EXTERIOR

La nau russa Soyuz no aconsegueix acoblar-se a l'estació espacial

Un error tècnic del sistema Kurs en va impedir l'estabilització

undefined49540712 files  in this file photo taken on november 17  2016  russia190824132155

undefined49540712 files in this file photo taken on november 17 2016 russia190824132155 / KIRILL KUDRYAVTSEV

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Avui la nau Soyuz MS-14 amb l’androide rus Fiódor com a únic tripulant,no ha aconseguit acoblar-se al’Estació Espacial Internacional (EEI), on l’esperaven els sis habitants de la plataforma orbital, segons va informar el Centre de Control de Vols (CCV) de Rússia.

L’operació d’acoblament hauria d’haver transcorregut de manera automàtica a les 08:30 (05:30 GMT), però un error tècnic del sistema Kurs va impedir estabilitzar la Soyuz, per la qual cosa el CCV va decidir allunyar-lo uns 300 metres de l’estació per motius de seguretat.

La NASA també va confirmar que el problema tècnic no era de la nau russa, sinó del sistema d’acoblament Kurs, de fabricació russa.

Els tripulants de l’EEI (els russos Alexéi Ovchinin i Alexandr Skvortsov, els nord-americans Andrew Morgan, Nick Hague i Christina Koch, i l’astronauta italià de l’Agència Espacial Europea (ESA) Luca Parmitano) intentaran solucionar l’error que va impedir l’acoblament i reemplaçaran la peça avariada en cas de necessitat, segons la font.

L’agència espacial russa, Roscosmos, va informar que l’EEI i els sis astronautes que l’habiten estan fora de perill i que de diumenge a dilluns de matinada la Soyuz intentarà de nou acoblar-se a la plataforma.

El cap de les missions de vol del segment rus de l’EEI, Vladímir Soloviov, va explicar que aquesta decisió es va prendre després de comunicar-se per internet amb la tripulació de l’estació, segons informal’agència RIA Nóvosti.

Sobre això, la NASA va precisar que aquesta maniobra podria repetir-se en 24 o 48 hores, tot i que els experts adverteixen que cada intent és un risc per a l’EEI.

Amb prou reserves

Segons els experts, el motor de la Soyuz té prou reserves per intentar acoblar-se a l’estació espacial durant una setmana. En cas que no ho aconsegueixi, la Soyuz s’enfonsaria a l’oceà, cosa que suposaria un nou revés per a la indústria espacial russa.

La Soyuz MS-14 va ser llançada dijous des del cosmòdrom de Baikonur (Kazakhstan) amb el primer androide rus, Fiódor, que havia de quedar-se a l’estació durant 14 dies.

Notícies relacionades

Anomenat oficialment Fedor per les seves sigles en anglès (Final Experimental Demonstration Object Research), el robot va ser rebatejat per la premsa del país com Fiódor per la seva similitud amb aquest nom de pila rus i, a més, respon a les comunicacions amb la Terra amb el codi Skybot-F850.

L’androide va ser desenvolupat el 2014 per encàrrec del Ministeri per a Situacions d’Emergència de Rússia amb el propòsit inicial d’utilitzar-lo en l’evacuació de persones de zona afectades per ensorraments o incendis, així com per contaminació química i radioactiva.

Temes:

Rússia