CIMERA DEL G-7

La guerra comercial esclata a l'obertura del G-7

Macron busca una desescalada i adverteix que les tensions comercials "són dolentes per a tothom"

El president francès vol que de la cimera en surtin acords concrets per aturar el desastre ecològic de l'Amazones

zentauroepp49543018 u s  president donald trump and french president emmanuel ma190824143055

zentauroepp49543018 u s president donald trump and french president emmanuel ma190824143055 / CARLOS BARRIA

4
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Hi havia pocs dubtes sobre la capacitat de Donald Trump per afegir tensió a un G-7 dividit i és exactament el que ha fet abans de trepitjar Biarritz quan ha demanat a les empreses nord-americanes abandonar el mercat xinès i ha advertit França que els seus vins hauran de pagar més aranzels per vendre’s als Estats Units.

La guerra comercial ha esclatat a la cimera del G-7, però la Unió Europea li ha ensenyat les dents a Trump hores abans de l’inici oficial de la trobada que fins dilluns reunirà a la ciutat del país basc francès les principals potències occidentals (els Estats Units, Canadà, el Japó, Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit). El president del Consell Europeu, Donald Tusk, li ha deixat diversos missatges al president dels Estats Units.

El primer, que la guerra comercial en què s’ha embarcat amb Pequín comporta un risc de recessió internacional. El segon, que si compleix la seva amenaça d’imposar aranzels al vi francès en represàlia per la iniciativa gal·la de gravar les grans empreses tecnològiques, la UE respondrà en conseqüència. I el tercer, que Rússia no tornarà al G-7, un retorn que Trump defensa, després de ser-ne exclosa per haver-se annexionat Crimea.

En aquest ambient clarament hostil, el president francès i amfitrió de la trobada, Emmanuel Macron, ha optat pel to conciliador per rebaixar la tensió, sense amagar per això les grans diferències sobre els dossiers que hi ha sobre la taula i que giren al voltant de tres eixos: els reptes de seguretat, els riscos d’una recessió econòmica i la lluita contra les desigualtats. En tots tres àmbits va demanar arribar a acords “útils i concrets”.

Macron vol convèncer els seus socis que les tensions comercials són “dolentes per a tothom” i que és convenient una desescalada, segons va explicar en un breu missatge televisat. També va esmentar la necessitat d’actuar de manera coordinada a Líbia –per evitar seguir patint de manera col·lectiva l’“escàndol” de l’emigració al Mediterrani– i en els grans conflictes internacionals com Síria, l’Iran, l’Orient Mitjà i Ucraïna.

En el capítol econòmic, el G-7 se centrarà en el creixement mundial i la creació d’ocupació. Macron ha suggerit aplicar polítiques d’estímul pressupostari i revisar els tipus d’interès.  I va anunciar que hi haurà avenços sobre la igualtat de gènere, amb noves lleis i inversions que afectaran el continent africà.

Per ampliar el format tradicional d’un club que amb els anys ha perdut rellevància i ha cedit protagonisme al G-20, Macron hi ha associat tres grans potències democràtiques –Sud-Àfrica, Austràlia i l’Índia– així com membres de la societat civil, empreses i ONGs.

Repoblar l’Amazones

Un altre tema que l’enfronta obertament al president dels Estats Units és el canvi climàtic. Una de les primeres mesures de Donald Trump va ser retirar-se de l’acord firmat a París el 2015 i Macron ha renunciat a convèncer-lo que assumeixi els compromisos internacionals en aquest terreny. El que sí que espera, en canvi, és que el G-7 respongui a la urgència ecològica de l’Amazones, arrasat per grans incendis. “L’Amazones és el nostre bé comú”, ha dit.

Macron va assegurar que les potències presents a Biarritz es mobilitzaran tant per ajudar el Brasil i els països afectats en les tasques d’extinció com per invertir posteriorment en la reforestació, facilitant que els pobles autòctons i les ONGs duguin a terme activitats sostenibles que preservin el que va qualificar com a “tresor de la biodiversitat”.

El president francès ha inclòs els incendis que porten setmanes actius a l’Amazones a l’agenda del G-7 al considerar-ho una crisi internacional, una iniciativa que li ha valgut els retrets del president brasiler, Jair Bolsonaro, l’escepticisme del qual sobre el canvi climàtic no és l’única cosa que l’acosta a Donald Trump.

Bolsonaro va acusar el francès de comportar-se com un colon i el pols entre els dos presidents va pujar de nivell quan Macron el va acusar al seu torn de mentir sobre els seus compromisos en defensa del planeta i va anunciar que França s’oposaria a la firma del Mercosur, el tractat de lliure comerç entre la UE i els països del con sud llatinoamericà.

A més de buscar una resposta urgent per al bosc amazònic, Macron també vol actuar als oceans. Sobre això es firmarà un compromís amb les empreses de transport marítim per reduir la velocitat i un altre amb les empreses tèxtils per rebaixar les emissions i els residus. Segons el president francès, el sector tèxtil és el responsable del 30% dels residus que acaben contaminant els mars i del 8% de les emissions de CO2.

Dinar amb Trump

Notícies relacionades

Macron va celebrar un dinar improvisat amb Trump  a la terrassa de l’hotel del Palau, un ‘tête à tête’ que inicialment no estava previst  i en què el més somrient era el president francès, que li explicava al seu convidat els reptes de la cimera. “És un G-7 que arriba en un moment important de desestabilització en molts temes”, li va dir.

“Tenim molt en comú perquè som amics des de fa temps. De vegades ens barallem una mica, però no gaire. La nostra relació és especial i fins aquí tot va bé”, va respondre Trump sense agressivitat.