A PROP DE LISBOA

Dues nenes bessones passen tres anys tancades en un garatge a Portugal

Les autoritats van trobar les dues nenes després d'una denúncia anònima de «violència domèstica» i «negligència»

a

a

2
Es llegeix en minuts
Efe / Lisboa

La troballa de dues bessones de 10 anys que vivien en condicions insalubres i sense escolaritzar en un garatge durant tres anys ha indignatPortugal, que es pregunta com no es van descobrir abans les condicions en què els pares, a qui se’ls ha retirat de forma preventiva la custòdia, tenien les petites.

La polèmica per aquest cas s’alimenta cada dia amb les dades que es van coneixent, l’última avui, quan s’ha sabut que tot es va destapar per una denúncia anònima a una línia telefònica de recolzament a menors.

Va ser aquest avís el que va permetre localitzar les nenes en un garatge de la localitatd’Amadora, als afores de Lisboa, on vivien amb els seus pares en condicions “deplorables i insalubres”, segons ha dit la policia metropolitana de la capital lusitana, que les va trobar.

Estaven “malvestidas”, no anaven a l’escola i “presenciaven agressions físiques i psicològiques entre els pares”, de 51 i 34 anys, que van ser detinguts per maltractaments i interrogats, i que han quedat a l’espera de judici en llibertat amb la prohibició de posar-se en contacte amb les menors. Mentrestant, les nenes continuen en una residència d’acollida temporal.

Residència d’acollida

Les bessonesno saben llegir ni escriurei mai van anar a l’escola perquè els van dir que els “faltava un document” quan van anar a fer la inscripció, segons ha dit la mare a mitjans portuguesos.

“Elles no estan malament. No es queixen. No saben llegir –només una coseta o una altra que intentem ensenyar-los–, però saben les hores, van al mercat, juguen amb altres nens del barri. Tenen menjar, amor i afecte. Està malament, però ningú ha mort per no saber llegir o escriure”, va apuntar en declaracions recollides per la revista ‘Sábado’.

L’Ajuntament d’Amadora ha desmentiment la mare, assegurant que no té cap registre d’inscripció de les nenes a l’escola.

Amb paneroles

Tampoc li consta que els pares demanessin ajuda per accedir a una vivenda després d’haver sigut demolida la casa il·legal on vivien el2016, any en què es van traslladar al garatge en el qual han sigut trobats.

Allà, la parella dormia en un sofà situat al costat de la porta, mentre que les nenes ho feien en una llitera en una habitació adjacent. Escalfaven l’aigua en un microonesi rostien aliments en una reixeta que situaven a l’aire lliure, i compartien el minúscul espai amb dos gossos i quatre gats.

També, de vegades, amb paneroles.

El relat detallat de la vida diària de les nenes genera tanta indignació al país com el fet de saber ara que lasituació era coneguda per la Comissióde Protecció de Menors i Joves des del 2013 i per la Fiscalia des del 2016.

La Comissió ha admès que el2013 va rebre l’avís que les bessones estaven exposades a “violència domèstica”, una cosa que va propiciar una mesura “preventiva” d’allunyament de la mare i les petites del progenitor.

Notícies relacionades

Es va arxivar llavors el procés, però la dona va tornar amb la seva parella i el 2016, quan va arribar un altre avís per “violència domèstica”, la Comissió va remetre la informació a la Fiscalia.

L’últim capítol va arribarel juliol passat, quan la Comissió va rebre una altra notificació,aquesta vegada per“negligència”respecte a les nenes, i va provar llavors de localitzar la família, una cosa que, han explicat des de l’organisme, no van aconseguir. 

Temes:

Portugal