Polítiques migratòries

Trump vol acabar amb el dret a la ciutadania per naixement

El mandatari dels EUA qualifica de «ridícul» el fet que les persones travessin la frontera, tinguin un fill en territori nord-americà i amb això el menor obtingui la ciutadania

Louisville  United States   21 08 2019 - US President Donald J  Trump speaks to the audience at the American Veterans of Foreign Wars National Convention at the Galt House in Louisville  KY  USA  21 August 2019   Estados Unidos  EFE EPA MARK LYONS

Louisville United States 21 08 2019 - US President Donald J Trump speaks to the audience at the American Veterans of Foreign Wars National Convention at the Galt House in Louisville KY USA 21 August 2019 Estados Unidos EFE EPA MARK LYONS / MARK LYONS (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, està considerant “seriosament” acabar amb el dret a la ciutadania nord-americana per naixement, una vella promesa de la seva campanya electoral que l’oposició demòcrata i molts experts consideren inconstitucional.

“Estem pensant molt seriosament a [acabar amb la] ciutadania per naixement”, va dir Trump en declaracions als periodistes abans d’emprendre un viatge cap a l’estat de Kentucky. “Francament, és ridícul [...] Tens un nadó al nostre país, és a dir, creues la frontera, tens un nadó i ‘felicitats, el nadó és ara un ciutadà nord-americà’”, va afegir.

Una idea vella

Trump ja va prometre acabar amb aquest dret quan competia per la Casa Blanca el 2016, i l’octubre passat, durant la campanya d’eleccions legislatives als EUA, el mandatari va recuperar la idea i va assegurar que firmaria un decret per implementar-la, cosa que finalment no va fer.

L’oposició demòcrata li va recordar llavors que seria necessària una reforma constitucional per aconseguir aquest objectiu, ja que aquest dret està emparat per la catorzena esmena de la carta magna, aprovada el 1868 per concedir l’estatus de ciutadà als esclaus afroamericans alliberats.

Ciutadans nord-americans

Aquesta esmena estableix que “totes les persones nascudes o naturalitzades als Estats Units i subjectes per tant a la seva jurisdicció, són ciutadans nord-americans i de l’estat on resideixen”.

Notícies relacionades

El Tribunal Suprem va recolzar aquest dret per als fills d’immigrants el 1898, però la Casa Blanca va remarcar l’octubre passat que la màxima instància judicial mai s’havia pronunciat sobre el tema en casos en què els pares de l’aspirant a la ciutadania fossin indocumentats.

Trump no va aclarir si el seu pla per acabar amb aquest dret es basaria exclusivament en el seu poder executiu, però si arribés a intentar-ho per decret, aquesta mesura desencadenaria amb tota seguretat una batalla judicial que acabaria al Suprem.