RESTRICCIÓ DE DRETS

L'Administració Trump canvia les normes per detenir indefinidament els nens immigrants

Fins ara la llei obligava les autoritats a posar-los en llibertat després d'un màxim de 20 dies

President Donald Trump speaks during a meeting with Romanian President Klaus Iohannis in the Oval Office of the White House  Tuesday  Aug  20  2019  in Washington  Trump has been on a tear about Google that traces back to unfounded conspiracy theories about the technology giant  unproven claims by former Google employees and a small research study that the president misconstrued   AP Photo Alex Brandon

President Donald Trump speaks during a meeting with Romanian President Klaus Iohannis in the Oval Office of the White House Tuesday Aug 20 2019 in Washington Trump has been on a tear about Google that traces back to unfounded conspiracy theories about the technology giant unproven claims by former Google employees and a small research study that the president misconstrued AP Photo Alex Brandon / Alex Brandon (AP)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’Administració de Donald Trump ha fet un pas més per convertir els Estats Units en un fortí contra la immigració, particularment des dels països pobres, definits en alguna ocasió pel president com “forats de merda”.En un nou pas de rosca per dissuadir l’arribada d’indocumentats a través de la frontera mexicana, el seu Govern ha adoptat mesures per detenir de forma indefinida els nens capturats a la frontera. Fins ara, un acord judicial de finals dels noranta impedia les autoritats mantenir-los en custòdia durant més de 20 dies i els obligava a complir certs estàndards per tenir-ne cura. Aquest acord ha passat a ser paper mullat, tot i que s’espera que els canvis regulatoris es recorrin als tribunals. 

Trump va fer de la immigració l’eix de la seva campanya el 2016, un martell que no ha deixat d’utilitzar en el seu camí cap a la reelecció el 2020. Completament immune a les acusacions de racisme i xenofòbia que generen moltes de les seves polítiques i declaracions, el republicà segueix entossudit a explotar els temors que els canvis demogràfics i socials desperten en una part del país. Segons les prediccions del cens, la població blanca dels Estats Units deixarà de ser majoritària cap a l’any 2040, una realitat que ha despertat els dimonis de l’arrelat supremacisme blanc, vistos pel president com a aliats indispensables en el seu projecte polític. 

Reducció de quotes

I tot i que el Congrés no ha deixat que canviés les lleis immigratòries, està utilitzant qualsevol mecanisme al seu abast per modernitzar el sistema. Ha reduït les quotes per als refugiats; accelerat els tràmits per a les deportacions; prohibit la immigració des de diversos països musulmans o ha imposat traves perquè obtinguin la ciutadania elsimmigrants que utilitzen ajuts públics

L’últim canvi regulatori, que podria entrar en vigor en 60 dies si no el frenen els tribunals, està cridat a tenir conseqüències humanitàries encara més severes perquè les autoritats podran mantenir detinguts els menors i els seus familiars fins que els tribunals resolguin els casos. L’Administració ha dit que tardaran uns tres mesos de mitjana, però l’experiència demostra que es poden allargar molt més. Les condicions en alguns d’aquests centres, segons ha revelat la premsa, deixen molt a desitjar i han aflorat les denúncies d’amuntegament, malnutrició, falta d’higiene, abusos i un llegat traumàtic per a alguns dels nens detinguts. 

L’escàndol de l’any passat

Notícies relacionades

La Casa Blanca insisteix que pretén posar fi a la ràpida posada en llibertat dels menors que arriben sols o amb les seves famílies i desincentivar la seva migració. L’any passat ja va tractar de fer-ho separant els pares dels seus fills, un escàndol que va aixecar la indignació de part del país i va acabar sent frenat pels tribunals. “Aquesta normativa millorarà la nostra capacitat per acabar amb la pràctica de detenció i posada en llibertat, un dels desafiaments que han alimentat la crisi”, ha dit el secretari interí de Seguretat Interior, Kevin McAleenan. “Cap menor hauria de ser utilitzat com a peó per manipular el nostre sistema immigratori”. 

Però el cert és que la nova normativa vulnera, segons els experts, l’anomenat Acord de Flores, una sèrie de pautes derivades d’una sentència judicial de 1997 que obliga les autoritats a deixar als menors en mans d’un familiar o un tutor després d’un màxim de 20 dies en custòdia federal. “Això suposa la seva vulneració immediata, sinó un desacatament als tribunals”, ha dit el Center for Constitutional Rights. D’altres han criticat durament la mesura per l’impacte que tindrà en la salut dels nens. “El Govern no hauria d’empresonar nens i encara menys provar de tancar-los durant més temps”, ha afirmat la Unió Americana de Llibertats Civils