Els efectes de la primera economia mundial

Trump nega els riscos d'una possible recessió als EUA

El president mira de combatre la narrativa que comença a calar entre economistes i mitjans de comunicació perquè pot afectar la seva reelecció

President Donald Trump speaks about the mass shootings in El Paso  Texas and Dayton  Ohio  in the Diplomatic Reception Room of the White House  Monday  Aug  5  2019  in Washington   AP Photo Evan Vucci

President Donald Trump speaks about the mass shootings in El Paso Texas and Dayton Ohio in the Diplomatic Reception Room of the White House Monday Aug 5 2019 in Washington AP Photo Evan Vucci / Evan Vucci (AP)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Ni hi ha recessió ni se l’espera. Aquest és el missatge que transmet insistentment la Casa Blanca des de la setmana passada, quan alguns indicadors van començar a donar senyals que l’optimisme que ha imbuït l’economia nord-americana podria estar evaporant-se. La desacceleració de les economies asiàtiques, unida alsnuvolots a Alemanya i l’eurozona, o els problemes del BrasilMèxic i l’Argentina dibuixen un deteriorament generalitzat en les grans economies mundials. Els Estats Units s’han salvat fins ara, però l’anormal inversió de la corba de rendiment en el mercat del deute públic, la feble inversió empresarial o la recent baixada de tipus de la Reserva Federal suggereixen que els riscos han arribat també a la primera economia mundial. 

Una recessió resultaria devastadora per a les aspiracions de reelecció de Donald Trump el novembre del 2020. La bona marxa de l’economia, amb un atur en mínims històrics, un consum vigorós i un creixement entorn del 2%, continua sent la seva principal carta per conquistar un segon mandat. Per això l’obstinació del president per evitar que cali el pessimisme entre l’electorat.

Teories conspiradores

Trump ha acusat els demòcrates i la premsa de conspirar contra l’economia, mentre acusava novament el president de la Reserva Federal (Fed) de posar-li pals a les rodes. “La nostra economia és molt forta, malgratl’horrorosa falta de visió de Jay Powell i la Fed, però els demòcrates estan mirant de predestinar l’economia per motius electorals”, va escriure dilluns a les xarxes. 

Notícies relacionades

“Els mitjans de notícies falses estan fent tot el possible per enfonsar l’economia perquè pensen que serà dolent per a la meva reelecció”, havia dit hores abans. El cert és que el debat sobre els riscos de recessió, omnipresent en els titulars dels últims dies, respon al succeït en els mercats i en alguns indicadors preocupants. Dimecres passat les borses van registrar les pèrdues més grans des de començament d’any després que l’interès de les Lletres del Tresor a dos anys superés breument el que es paga pelsbons a 30 anys. Històricament aquesta anormal inversió de l’anomenada corba de rendiment ha servit per predir la proximitat d’una recessió.   

Baixa la producció industrial 

També s’ha contret per segona vegada des de començament d’any la producció industrial i creixen els senyals de l’impacte negatiu de la guerra comercial amb la Xina en importants sectors de l’economia nord-americans. En un món tan interconnectat, la incertesa creada per la guerra aranzelària ha colpejat altres economies com l’alemanya, que voreja la recessió. El 38% dels economistes sondejats per la National Association for Business Economics creu que els EUA entraran en recessió el 2020, mentre un 34% opina que passarà el 2021.

Temes:

Donald Trump