UN PROBLEMA EUROPEU

Merkel i Orbán aposten per enfortir la vigilància a les fronteres exteriors de la UE

Els dos mandataris commemoren els 30 anys de l'obertura de la frontera austrohongaresa

zentauroepp49490152 sopron  hungary   19 08 2019   german chancellor angela merk190819180751

zentauroepp49490152 sopron hungary 19 08 2019 german chancellor angela merk190819180751 / SZILARD KOSZTICSAK

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, han expressat aquest dilluns la seva confiança que la UE aconsegueixi avançar cap a un acord de migració sota la mediació de la futura presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. "Hi ha diferències, però per solucionar el tema s’ha d’apostar per les actituds en comú, i després superarem les diferències", ha declarat Merkel en una roda de premsa conjunta a la localitat hongaresa de Sopron, al costat de la frontera amb Àustria. Merkel coincideix amb Orbán en la necessitat de millorar la situació de la població als països d’origen de la migració, sobretot a l’Àfrica, així com d’enfortir la vigilància a les fronteres externes de la Unió.

La cap del Govern i el seu homòleg hongarès han mantingut una trobada bilateral després d’haver commemorat l’anomenat 'Pícnic Paneuropeu', una obertura simbòlica de la frontera austrohongaresa que fa 30 anys va donar pas a la fuga més gran a Occident de ciutadans de l’Alemanya comunista. "Comparteixo l’optimisme [de Merkel] quan diu que la nova comissària [l’alemanya Ursula von der Leyen] és una oportunitat. I, de fet, he conversat recentment amb ella i veig una nova via en lloc de les velles estructures", ha afirmat Orbán.

Puntos coincidents

Els dos mandataris han respost així a preguntes de la premsa sobre les divergents actituds davant els temes relacionats amb els refugiats i l’asil a la UE que mantenen Alemanya, país que ha acollit més d’un milió de refugiats, i Hongria, que defensa una severa política contra la immigració. No obstant, els dos polítics han ressaltat sobretot els aspectes en què més coincideixen i dels quals creuen que podrien preparar un acord sobre migració a la UE.

El record del 1989

Al destacar el seu optimisme, la cancellera Merkel ha admès que "els fets del 1989" van ser molt importants per a ella –nascuda a la República Democràtica Alemanya (RDA)– i "molt inspiradors", perquè van mostrar que "és possible aconseguir l’inimaginable" si es té la voluntat de trobar una solució.

Merkel ha tornat a agrair a Hongria "la seva contribució per superar les divisions europees" i a la reunificació d’Alemanya fa tres dècades. Poques hores abans, la mandatària recordava a l’Església Evangèlica de Sopron, després d’una missa ecumènica commemorativa del 'Pícnic Paneueropeu', el que va passar inesperadament el 19 d’agost del 1989.

A la recerca de la llibertat

Notícies relacionades

S’havia anunciat en fullets que el 'pícnic' seria "una festa de pau europea", organitzada pel Fòrum Democràtic Hongarès i la Unió Internacional Paneuropea, i amb una obertura simbòlica de la frontera austrohongaresa durant un parell d’hores. "Els càmpings hongaresos eren plens de ciutadans de la República Democràtica Alemanya. També entre ells es repartien els fullets. Centenars es van posar en marxa cap a Sopron, ho van deixar tot enrere per assolir la llibertat travessant la frontera", ha recordat Merkel.

"El 'pícnic' es va convertir en la fuga massiva més gran de l’RDA des de la construcció del Mur de Berlín el 1961. Va ser un esdeveniment històric mundial", ha postil·lat.