EL DRAMA MIGRATORI

Sánchez ofereix a l''Open Arms' el port espanyol més proper

El Govern va proposar Algesires, però l'oenagé el rebutja perquè serien 6 dies més de viatge

L'organització insisteix a anar a Lampedusa o canviar de vaixell per arribar fins a Espanya

zentauroepp49481580 a migrant is comforted by a crew member of the open arms spa190818203337

zentauroepp49481580 a migrant is comforted by a crew member of the open arms spa190818203337 / Francisco Gentico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La situació del’‘Open Arms’ ha donat aquest diumenge diversos girs que, al tancament d’aquesta edició, no havien aconseguit desbloquejar la crisi que manté a bord del vaixell humanitari a 107 persones. El Govern de Pedro Sánchez, juntament amb l’Executiu balear, ha ofert aquesta nit a l’oenagé els ports de Palma o de Maó, després que Open Arms rebutgés una primera oferta de la Moncloa per desembarcar a Algesires (Cadis).

Després de 17 dies esperant desembarcar i amb les persones rescatades al límit de la desesperació, l’oenagé ha considerat que la gaditana era una opció “inviable”, ja que suposava haver de recórrer 1.780 quilòmetres fins al port més llunyà del Mediterrani quan ara es troben tan sols 800 metres de terra firmi a Lampedusa.

“Hem rebutjat l’oferta d’anar a Algesires perquè les persones que portem a bord han de ser desembarcades de forma immediata. Portem 17 dies, hi ha una resolució judicial (italiana) que ho diu i aquestes persones no poden seguir a bord de l’‘Open Arms’ i menys els cinc o sis dies de travessia que suposaria arribar fins a Algesires”, ha explicat a l’agència Efe un portaveu de l’entitat. De fet, l’oenagé ha presentat aquesta tarda una nova sol·licitud urgent al port italià i posteriorment ha enviat un escrit reclamant la possibilitat de trasbordar als migrants a una altra nau que pugui realitzar el viatge fins a “Algesires en un breu espai de temps i compatible amb la situació actual”.

Després d’aquest ‘no’, el Govern ha proposat al vaixell humanitari el “port espanyol més proper”. Maó es troba a 907 quilòmetres de Lampedusa i Palma, a 1.065 quilòmetres.

Resposta “inconcebible” d’Itàlia

L’Executiu espanyol, segons ha explicat la Moncloa en un comunicat, ha fet el pas davant de la “situació d’emergència” que es viu a la nau i la “inconcebible resposta de les autoritats italianes”, en concret el seu ministre de l’Interior, Matteo Salvini, així com “les dificultats exposades” per altres països del Mediterrani central, com Malta, que manté igualment una política de ports tancats.

L’‘Open Arms’ ha tornat a llançar veus d’alerta per les condicions “crítiques” que es viuen a bord. “Les seves condicions psicofísiques són crítiques, la seva seguretat està en risc. Si passa el pitjor, Europa i Salvini seran responsables”, ha tuitejat l’oenagé, poc després que quatre migrants es llancessin al mar en un intent desesperat per arribar nedant a Lampedusa. Els socorristes de l’organització els han atrapat i els han portat de nou al vaixell.

Segons ha descrit el fundador d’Open Arms, la situació s’ha deteriorat amb “baralles, pànic” i “crisi d’ansietat” i s’ha preguntat si “fan falta morts” perquè es resolgui el bloqueig.

El ministre de l’Interior italià, per la seva part, s’ha mantingut ferm en la seva actitud al llarg de tota la crisi i s’ha escandalitzat pel rebuig de l’oenagé a l’oferiment d’Algesires. “Increïble i inacceptable, ¿organitzen creuers turístics i decideixen on desembarcar? No em rendeixo, Itàlia ja no és el camp de refugiats d’Europa”, ha escrit a Twitter. Hores abans, el to era molt diferent, al felicitar-se per l’oferta del Govern espanyol: “¡Bé! Qui cerca, troba”, va escriure en el seu compte de Facebook al costat d’un vídeo en el qual es va mostrar orgullós d’haver “mantingut el cap molt alt” en aquesta crisi.

La Unió Europea ha elogiat el pas endavant fet per la Moncloa. “Elogio Espanya per la seva solidaritat, per permetre el desembarcament dels migrants de l’‘Open Arms’. La Comissió Europea està com sempre disposada a coordinar la reubicació dels qui desembarquin”, ha apuntat el comissari de Migracions, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramopoulos, que ha recordat també que aquest mateix “esperit de solidaritat” s’apliqui a l’‘Ocean Viking’, el vaixell de Metges sense Fronteres i SOS Méditerranée amb 356 migrants a bord.

En aquestes circumstàncies, el Govern francès ha anunciat el seu compromís a acollir 40 de les persones rescatades per l’oenagé espanyola una vegada arribin a port. A més de França, s’han ofert a rebre migrants Espanya, Alemanya, Luxemburg, Portugal i Romania.

Actuació contra Salvini

L’actuació del Govern italià, i en concret del seu ministre de l’Interior Matteo Salvini, poden ser constitutives de delicte, per la qual cosa el Govern està considerant actuar contra aquest país davant de la Unió Europea o davant de les institucions garants dels drets humans i del dret marítim internacional”, segons ha informat en una nota el Ministeri d’Afers Estrangers.

Notícies relacionades

En concret, Espanya denuncia la “reiterada negativa” de Salvini a autoritzar el desembarcament dels migrants malgrat la “situació crítica” de la qual ha informat el capità del barco i que “pot fer que no pugui mantenir la seva autoritat a bord”.

L’‘Open Arms’ fa quatre dies que és en aigües italianes després que un tribunal administratiu de Roma suspengués el decret impulsat per Salvini en contra de les oenagés de salvament de migrants. Aquest dissabte, el ministre de l’Interior italià va accedir “a desgrat seu” a desembarcar els 27 menors no acompanyats que es trobaven a bord després que l’hi reclamés per segona vegada el primer ministre, Giuseppe Conte.