INSTAL·LACIÓ EQUIPADA

¿Per què Algesires, si és a 1.740 quilòmetres?

El port gadità té un centre d'acolliment temporal amb capacitat per a fins a 600 migrants al dia

Les escenes de persones dormint a la coberta pel col·lapse dels ports va portar al Govern a muntar l'equipament

zentauroepp46371309 graf2936 algeciras  c diz   28 12 2018   el buque open arms 190818145212

zentauroepp46371309 graf2936 algeciras c diz 28 12 2018 el buque open arms 190818145212 / A Carrasco Ragel

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

¿Per què ha ofert el Govern de Pedro Sánchez el port d’Algesires (Cadis) com a destinació de l’‘Open Arms’, que encara porta 107 persones a bord? ¿Quin motiu ha portat l’Executiu socialista a apostar per aquest port, situat a més de 1.740 quilòmetres de Lampedusa, on està fondejat el barco quan pot enviar-lo a ciutats més pròximes com València o a alguna capital balear? La distància entre Lampedusa i Algesires, segons l’oenagé, requeriria sis dies més de navegació, per la qual cosa ha rebutjat l’oferta.

L’estiu del 2018, en ple apogeu migratori, amb comissàries i terminals de passatgers als ports col·lapsats davant de la impossibilitat material d’atendre els pics de fins a mil persones diàries que arribaven a les costes andaluses, el Govern de Pedro Sánchez va decidir habilitar unes instal·lacions al port d’Algesires per donar-los “la millor de les assistències”,segons van explicar fonts de l’Executiu llavors, i evitar les escenes dels migrants dormint a les cobertes dels barcos. 

El Centre d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE), gestionat per la Policia Nacional, es va ubicar en una nau industrial en desús propietat de l’empresa Crinavis i ubicada al terme municipal de San Roque (Cadis), tot i que amb accés directe al mar des del port d’Algesires. L’espai, de 1.800 metres quadrats, té capacitat per atendre fins a 600 migrants al dia, i la idea era que servís de refugi als migrants en aquell termini de 72 hores que té la Policia per fer els tràmits d’identificació i obrir l’expedient administratiu per entrada irregular.

El primer pas

El centre és, doncs, el primer pas des de la seva arribada a port i fins que són destinats a un centre d’acolliment temporal. Compta amb zones de menjador, dutxes i habitacions separades entre homes, dones i nens. També disposa de dependències per a un servei mèdic les 24 hores al dia, així com instal·lacions policials perquè els agents d’Estrangeria puguin fer les tasques d’identificació i ressenya. Això permetia fer immediatament els protocols especials de protecció als col·lectius més vulnerables, com dones o menors, i evitar que caiguessin en mans de les xarxes de tràfic. 

Notícies relacionades

Com a complement d’aquest centre d’atenció temporal, l’estiu passat l’Executiu també va habilitar un centre d’acolliment provisional a les instal·lacions d’un campament escolar, Campano, a Chiclana de la Frontera, gestionat per la Creu Roja. En aquest espai de colònies els migrants accedien una vegada superat el procés d’identificació i hi passaven uns dies abans de continuar el seu periple migratori.

Les instal·lacions de Crinavis ja són conegudes per la tripulació de l’‘Open Arms’, ja que hi van ser desviatsel 9 d’agost del 2018 amb 87 immigrants a bord –entre els quals hi havia 12 menors– després de viure un drama similar al d’aquests dies. Llavors l’oenagé ja va qualificar de “disbarat” la designació d’Algesires com a lloc de desembarcament, ja que suposava sumar sis dies més de travessia a les dures jornades d’espera en meitat del Mediterrani central en espera d’un port segur més pròxim a Itàlia o Malta.