crisi a roma

La crisi de l''Open Arms' fractura el Govern italià

Els ministres de Defensa i Transport es neguen a firmar el nou decret de Salvini contra el desembarcament del vaixell

zentauroepp49447721 italian deputy pm matteo salvini arrives to attend a committ190815131907

zentauroepp49447721 italian deputy pm matteo salvini arrives to attend a committ190815131907 / CIRO DE LUCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’antisistema Moviment Cinc Estrelles i la ultradretana Lliga, socis en el Govern italià i immersos en una crisi política, han mostrat aquest dijous les seves discrepàncies sobre com gestionar el cas del barco 'Open Arms', que es troba amb 147 migrants en aigües italianes i sense permís per desembarcar.

L’embarcació ha entrat en aigües territorials italianes aquest matí i actualment està davant les costes de Lampedusa, a l’espera que els 147 socorreguts i la tripulació puguin descendir a terra.

La Justícia italiana va cancel·lar dimecres la prohibició contra Open Arms que havia firmat el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, per la situació de gravetat en la qual es trobava el vaixell, que era al Mediterrani de feia gairebé dues setmanes.

Però Salvini, que manté un pols ferm contra la immigració, va anunciar que presentaria un recurs urgent davant del Consell d’Estat i que firmaria una nova prohibició per impedir al vaixell entrar en aigües territorials d’Itàlia.

L’ha firmat durant la matinada, però la prohibició també necessitava el recolzament dels ministres de Transport, Danilo Toninelli, i Defensa, Elisabetta Trenta, tots dos del Cinc Estrelles i que es van negar a fer-ho.

"Més enllà de les controvèrsies dels últims dies, no hem d’oblidar que hi ha nens i joves que han patit violència i abús de qualsevol tipus. La política mai pot perdre la humanitat. Per això no he firmat", ha dit avui la ministra Trenta.

En la mateixa línia s’ha mostrat el ministre Toninelli, qui ha sostingut que firmar una altra prohibició, després que la justícia italiana rebutgés la primera, "hauria posat en dificultat al Govern" i "Salvini només busca un consens fàcil".

El ministre de l’Interior italià ha respost a les xarxes socials que humanitat "no és ajudar traficants i oenagés", sinó "invertir seriosament a l’Àfrica i no obrir els ports italians".

La passada setmana, el líder de la Lliga va donar per trencada la coalició de Govern amb el Cinc Estrelles i va presentar una moció de censura contra el primer ministre, Giuseppe Conte, que encara no té data de votació.

Notícies relacionades

La crisi política està causant en els últims dies que les dues formacions creuin acusacions en assumptes com immigració, seguretat o assumptes socials.

Salvini va donar un cop sobre la taula, confiant que al país se celebressin eleccions anticipades a la tardor. No obstant una aliança entre el Cinc Estrelles i el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra), que junts tenen majoria parlamentària, podria tirar per terra les seves ànsies de comicis.