La caiguda del peso argentí amenaça el proveïment de molts productes

L'alça del preu del dòlar deixa l'economia sense valors de referència després de la derrota de Macri en les primàries

El president culpa el peronisme però Alberto Fernández l'insta a assumir la responsabilitat davant la crisi

zentauroepp49425915 argentina s president mauricio macri arrives to offer a pres190813201427

zentauroepp49425915 argentina s president mauricio macri arrives to offer a pres190813201427 / JUAN MABROMATA

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’aclaparadora derrota del president argentí, Mauricio Macri, en les primàries de diumenge passat va deixar de ser un assumpte financer per exhibir el seu rostre mundà. Mentre els tenidors de bons es pregunten si l’Argentina podrà pagar el voluminós deute extern contret pel Govern de dretes un altre fantasma apareix als carrers i mercats: el del desproveïment. L’alça de més de 30% del preu del dòlar entre dilluns i dimarts i les previsions d’una inflació anual superior al 50% deixen la seva marca en el consum. Segons el diari 'Ámbito Financiero', davant la creixent incertesa política i econòmica proveïdors i comerços "opten per frenar les vendes o suspendre el finançament fins que el panorama s’aclareixi". Han quedat en l’aire els contractes de lloguers o les adquisicions d’immobles pactades a un valor que ja no existeix.

El pa de cada dia es posa en qüestió. També els croissants o les pastes. Els molins farinaires van decidir que no entregaran farina a les fleques fins que s’estabilitzi el preu de la moneda nord-americana o es fixi un valor de referència per a una bossa de 50 quilos. Els supermercats, mentrestant, preveuen un increment dels preus superior al 10%.

El sector delscombustibles també espera. L’únic que se sap és que la gasolina no costarà el mateix que abans de les Primàries Obertes, Simultànies i Obligatòries (PASO) en què Macri va perdre per 15 punts de diferència davant el peronista Alberto Fernández i va enterrar els seus somnis de ser reelegit en els comicis presidencials del 27 d’octubre. El daltabaix ja se sent entre els ciutadans que tenen una hipoteca. L’escalada del dòlar ha tornat impagables els crèdits.

"Això és una mostra del que pot passar"

Notícies relacionades

Mentre se segueix a cada minut l’evolució dels preus, persisteix la controvèrsia entre el cap d’Estat i qui ha irromput en aquesta turbulenta escena com el seu segur successor. És gairebé impossible que l’electorat canviï el seu comportament en dos mesos. Macri no va poder contenir-se i va responsabilitzar els argentins que van votar pel peronisme de les turbulències. "Si el kirchnerisme guanya, això és només una mostra del que pot passar". Fernández no va trigar a respondre-li. "Què puc fer ara si no soc res?  Ni tan sols president electe. El meu bolígraf no firma decrets. Si ell em vol escoltar, vaig i li explico el que s’ha de fer. Si Macri pensa que el puc ajudar, que ho digui, però diu que nosaltres som la causa del problema; ell diu als mercats que som una banda de bojos". Fernández va negar que es proposi tancar l’economia però va considerar quel’orientació neoliberal vigent és la causa dels problemes. "El mercat ja descompta que (els bons estatals) seran difícils de cobrar. Amb la construcció que ha fet Macri és molt difícil".

L’enuig del cap d’Estat amb el resultat de les PASO ha provocat més malestar que aplaudiments. "Si us plau, no et deixis enganyar que vam votar bé o malament. ¿Qui té el puto dret a jutjar el vot d’un altre argentí? Per Déu, això és una bogeria", es va queixar Marcelo Tinelli, el presentador televisiu més popular del país. Mentrestant, 1.500 intel·lectuals van demanar al president que "respecti la democràcia, i la decisió de les urnes". Macri, van afegir, ha "d’assumir la seva responsabilitat davant la crisi" i abstenir-se de fer "terrorisme financer".