PROVES SECRETES

Les autoritats russes aconsellen abandonar el poble pròxim al lloc de l'accident amb el míssil nuclear

El governador afirma que no es tracta d'una evacuació sinó de complir "les mesures previstes per a aquests casos"

undefined46362558 fet20  mosc   rusia   26 12 2018   el presidente ruso  vlad 190813111156

undefined46362558 fet20 mosc rusia 26 12 2018 el presidente ruso vlad 190813111156 / ALEXANDER NEMENOV POOL

1
Es llegeix en minuts
Javier G. Cuesta

Els habitants del poble de Nyonoksa, pròxim al polígon de proves de míssils nuclears on es va produir una explosió el 8 d’agost, han rebut la recomanació d’abandonar casa seva aquest dimecres. Les autoritats de la ciutat de Severodvinsk, situada a uns 40 quilòmetres del lloc, van confirmar la mesura a l’agència Interfax.

L’esclat es va produir durant la prova d’un coet de nova generació el sistema de propulsió del qual és alimentat per energia nuclear. El governador de la regió d’Arjanguelsk, Ígor Orlov, va matisar posteriorment a Interfax que no es tracta d’una evacuació, sinó del compliment "de les mesures previstes per a aquests casos".

Radioactivitat augmentada 

El succés es podia haver produït amb un coet Burevestnik, dissenyat per esquivar escuts antimíssils gràcies a l’abast il·limitat que proporciona el combustible nuclear. Cinc empleats de l’agència Rosatom van morir a l’intentar evitar l’explosió i alguns més van resultar ferits. Tres van ser traslladats a centres mèdics especialitzats de Moscou, on també han sigut enviats els sanitaris que els van assistir en un primer moment per avaluar si han resultat afectats per la radiació.

Notícies relacionades

El servei meteorològic rus va confirmar aquest dimarts que els nivells de radioactivitat van augmentar temporalment fins a 16 vegades dijous a Severodvinsk. L’anomalia va durar poc més de dues hores, en què es va arribar als dos microsiervets per hora, tot i que posteriorment va tornar al nivell habitual. Com a comparació, una radiografia bucal pot superar els 10 microsiervets. No obstant, les farmàcies locals informen que la venda de tauletes de iode, que serveixen per prevenir els danys de la radiació, s’han disparat.

Nova generació d’armes

El president rus, Vladímir Putin, va anunciar el març del 2018 una nova generació d’armes nuclears capaç de superar l’escut antimíssils nord-americà. Els dos països han iniciat una cursa armamentista que ja s’ha cobrat l’abandonament aquest agost del tractat de míssils de mitjà i curt abast (INF). Dilluns, Donald Trump va afirmar a Twitter que el seu país "té una tecnologia similar, tot i que més avançada" que la implicada en l’accident d’Arjanguelsk. "La gent està preocupada per l’aire al voltant de les instal·lacions i més enllà. ¡No és bo!", va remarcar el mandatari.