INCIDENT ARMAMENTÍSTIC

Rússia diu que l'explosió durant la fabricació d'un nou míssil no va generar radiació nuclear fora del normal

A conseqüència de la detonació, el passat 8 d'agost, van morir cinc treballadors

zentauroepp49339991 in this image taken from video  explosions are seen at the m190812180901

zentauroepp49339991 in this image taken from video explosions are seen at the m190812180901 / Liza Uskova

1
Es llegeix en minuts
Javier G. Cuesta

La Corporació Estatal de l’Energia Atòmica russa ha ofert més detalls quatre dies després de l’explosió en un polígon militar al nord del país. Cinc empleats de Rosatom van morir durant la prova d’“una nova arma” alimentada amb “fonts d’energia basades en isòtops” a l’intentar evitar l’esclat. “Se n’han anat com herois de debò. El millor record d’ells serà el nostre futur treball al nou armament”, va afirmar el director general de l’organisme, Alexei Likhatxév, segons recull l’agència Ria Novosti.

No obstant, el Centre Nuclear de la Federació Russa va fer una declaració oficial en què apunta que en l’esdeveniment va estar involucrat un petit motor nuclear,no una bateria. Segons el director Viatxeslav Soloviov, per les dades conegudes es pot extreure que l’assaig implicava un dispositiu més complex que fa servir materials físsils.

Noves armes

El març del 2018, el president Vladímir Putin va anunciar davant del Parlament una nova fornada d’armes nuclears. Aquestes inclouen un coet amb un abast “gairebé infinit” i trajectòria impredictible per esquivar els escuts antimíssils. Segons l’opinió del director del Servei d’Informació Nuclear britànic, l’esdeveniment va poder implicar la prova de parts del míssil de creuer experimental 9M730 Burevestnik, segons publica ‘The Guardian’.

Notícies relacionades

L’accident es va produir el 8 d’agost en unes instal·lacions militars de la regió d’Arkhànguelsk. En un primer moment es va informar que va tenir origen per un míssil de propulsió de combustible líquid. Tot i que el Ministeri de Defensa va assenyalar que no s’havien emès substàncies perilloses a l’atmosfera, la ciutat de Severodvinsk, a 40 quilòmetres del lloc, va anunciar que havia augmentat el nivell de radiació entre les 11.50 i 12.20 del matí. En concret, fins a arribar als dos microsiervets per hora, per sobre del límit de 0,6 microsiervets que fa saltar l’alerta. No obstant, aquestes xifres no implicarien un gran risc. Com a comparació, dos microsieverts és la cinquena part de la radiació que rep un passatger d’un vol Madrid-Londres, segons explica el Consell de Seguretat Nuclear espanyol.

Les autoritats russes van informar posteriorment que els nivells de radiació s’havien normalitzat, tot i que el sector del Mar Blanc més proper ha tancat per un mes. A més dels cinc morts, les identitats dels quals s’han revelat avui, també hi va haver diversos ferits. Les víctimes van ser traslladades amb cremades a centres mèdics especialitzats a Moscou, segons Rosatom.