La situació de l'expresident del Brasil

El Tribunal Suprem suspèn el trasllat de Lula a una presó comuna de São Paulo

La defensa havia denunciat que el seu trasllat posava en perill l'excap d'Estat

afp 1jd9ed

afp 1jd9ed / MIGUEL SCHINCARIOL (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Tribunal Suprem del Brasil va suspendre la transferència de Luiz Inácio Lula da Silva a una presó comuna de l’interior paulista després que la defensa de l’expresident denunciés allà que corria perill la seva vida. Lula es troba allotjat a la presó de Curitiba, al sud-est del país, on compleix una pena de 8 anys i 10 mesos de presó. La decisió de la jutge federal Carolina Lebbos d’enviar-lo al Presidi II de Tremembé on compleixen sentències o hi van ser reclosos Gil Rugai, un seminarista que va acabar amb la vida dels seus pares, l’assassí de la seva filla de cinc anys i un metge acusat de ser un violador serial, havia produït la indignació en el Partit dels Treballadors (PT).

“No acceptem que sigui tractat com un presoner ordinari. Volem que conservi tots els drets d’expresident. Ell ja està complint una sentència injusta perquè és innocent. No volem que sigui encara més humiliat”, va reaccionar al seu torn Paulo Okamotto, de l’Institut Lula. Per als advocats de l’exmandatari, Lula es podria trobar davant d’una “situació de vulnerabilitat” si l’obliguen a compartir el menjador i el pati amb reclusos perillosos.

La defensa del fundador del PT va presentar un recurs d’empara amb caràcter d’urgència per evitar-ho. Per deu vots a favor i un en contra, la màxima cort del país va atendre finalment la petició i va decidir mantenir Lula a Curitiba fins que es jutgi una comanda d’habeas corpus que està pendent d’anàlisi.

UNA ALIADA DE MORO

Lebbos és considerada una jutge incondicional de Sergio Moro, que com a magistrat va impartir la primera condemna de vuit anys contra Lula i va ser designat ministre de Seguretat i Justícia pel president Jair Bolsonaro. La situació de Moro en el Govern d’ultradreta s’ha tornat inestable des que es van filtrar els missatges que ha intercanviat amb el fiscal Deltan Dallagnol en els seus temps de magistrat i que es relacionen amb la falta de parcialitat en el procés contra Lula per corrupció que el va portar a la presó. “Moro està actuant a través de la Policia Federal per perjudicar Lula”, va considerar la presidenta del PT, Gleisi Hoffmann a través de les xarxes socials. La diputada també es va referir als riscos per a la seva seguretat. El governador del principal estat brasiler, João Doria, es va burlar del reclam de Hoffmann. “Tingui la seguretat que serà tractat com tots els altres presoners, d’acord amb la llei. Fins i tot el seu company Lula, si ho desitja, tindrà l’oportunitat de fer una cosa que mai ha fet en la seva vida: ¡treballar!”

Notícies relacionades

La transferència de Lula havia sigut demanada pel Superintendent de la Policia Federal, Luciano Flores per considerar que la seva presència a la presó de Curitiba altera la rutina de les instal·lacions. De l’altre costat de la presó es va tornar a realitzar aquest dimecres la vigília “Lula Lliure”.  

Lula, de 73 anys, es troba pres des del 7 d’abril del 2018 a la seu de la Policia Federal de Curitiba, capital de l’estat de Paraná, després de ser condemnat per corrupció passiva i blanqueig de capitals en un cas vinculat amb la Lava Jato. No obstant, la jutge Carolina Lebbos va determinar la transferència de Lula a un presidi de São Paulo, però la decisió va ser contestada per la defensa de l’expresident brasiler.